Foto: Cockie Kremers

Antoine Walraven is sinds juni 2013 burgemeester in de gemeente Mill en Sint Hubert. Sindsdien is hij verknocht aan deze plek en de rest van het Land van Cuijk. Vandaar dat hij besloten heeft zich kandidaat te stellen voor het wethouderschap in de nieuwe gemeente. Op de verkiezingslijst van de VVD staat hij op plek nummer 30.

“Ik ben ondertussen 20 jaar actief in lokale besturen,” vertelt de in Eindhoven geboren en getogen Walraven, die sinds zijn ambtsperiode in Langenboom woont. “Eerst was ik 2 raadsperiodes actief als raadslid in de gemeente Best, daarna als wethouder en nu alweer ruim 8 jaar als burgemeester in de gemeente Mill en Sint Hubert. Dat is ruim 12 jaar onafgebroken in een college van B&W. Ik vind dit zo’n fantastisch werk dat ik elke dag vol enthousiasme naar het gemeentehuis ga. Elke dag is interessant, elke dag ontmoet je weer nieuwe mensen en elke dag zijn er weer andere projecten en kansen.”

Omdat de gemeente Mill en Sint Hubert op 1 januari op zal houden te bestaan, houdt ook zijn functie als burgemeester op die dag op. “Ik ben echt van het Land van Cuijk gaan houden, mijn 2 jongste kinderen zijn hier geboren en als gezin willen we hier graag blijven wonen en werken.” Dat alles heeft Antoine in overleg met het bestuur van de VVD Land van Cuijk doen besluiten om voor het wethouderschap te gaan, mits de kiezer hen daartoe in de gelegenheid stelt. “Naast mijn inzet in lokale besturen, heb ik ook diverse regionale taken gehad. Zo ben ik nog steeds voorzitter van het Regionale Bureau voor Toerisme in het Land van Cuijk, was ik voorzitter van de 12 projecten Land van Cuijk en zat ik altijd in het regie-team van het Land van Cuijk. Het gebied ken ik dus goed en dat is denk ik, samen met mijn bestuurlijke ervaring, een prima basis om als wethouder door te gaan.”

Vaak krijgt hij de vraag waarom hij met zijn ervaring geen burgemeester van het Land van Cuijk wil worden. “Al vanaf het moment dat we wisten dat onze gemeente bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk zou gaan horen heb ik aangegeven niet op die functie te gaan solliciteren. Het is mijn persoonlijke mening dat het goed zou zijn voor het Land van Cuijk om van buitenaf een burgemeester met een frisse blik te halen.” Ook is burgemeester van het Land van Cuijk zijn – een grote gemeente met 33 kernen en ruim 90.000 inwoners – wel behoorlijk anders dan burgemeester van één van de huidige gemeenten: “Het woord ‘dorpskracht’ neem ik vaak in de mond en onze gemeente steekt daar in het Land van Cuijk echt bovenuit. Kijk eens hoeveel prachtige evenementen we met elkaar hebben opgezet. Elke partij roept nu dat we de afstand tot inwoners niet moeten vergroten, maar we moeten wel reëel zijn dat je als bestuurder en zeker als burgemeester lastig contact kunt houden met 90.000 inwoners.” In vergelijkbare gemeentes koppelt men wethouders aan bepaalde kernen, waardoor het contact met inwoners er wel is. Dat is hetgeen Antoine vooral enorm aanspreekt.