Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor uzelf en uw omgeving. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. De fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u rook niet meer ziet.

Wilt u toch een vuurtje aansteken?

Met deze tips kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

  1. Stook alleen droog hout.
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  3. Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.
  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer via www.stookwijzer.nu.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Ga dan naar www.milieucentraal.nl/stooktips.