Foto's: Monique van Loon

Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk organiseerden op donderdag 30 december een verlichte boerderijentocht. “De reacties waren zo positief, echt geweldig om die lovende woorden te lezen en te horen”, zegt Hans Vermeulen uit Sint Hubert, voorzitter ZLTO Land van Cuijk.

Hij belde persoonlijk een aantal boeren die aan de georganiseerde route wonen met de vraag of ze mee wilden doen aan de verlichte boerderijentocht. “De reacties waren heel wisselend. Wat moet ik dan doen? En ik heb geen materialen tot ja natuurlijk, ik doe mee”, zegt de melkveehouder uit Sint Hubert. Zelf lag hij met zijn melkveebedrijf helaas niet aan de route. “Vorig jaar moesten we onze verlichte tocht op het laatste moment omzetten naar een digitale puzzeltocht vanwege overleg met de vijf gemeentes die geen toestemming gaven. Gelukkig kon het dit jaar in goed overleg met onze gemeente wel doorgaan. De tocht verliep zonder problemen of opstoppingen. Een zeer geslaagde actie."

Vermeulen reed zelf ook de route samen met zijn vrouw Sonja. “Ik zag meer collega’s rijden. Ook voor hen is het mooi om andere bedrijven te zien.” De route van 28 kilometer lang leidde de auto’s door Beers, Mill, Sint Hubert en Haps. Boeren en tuinders aan de route verlichtten hun boerderijen. Op 19 bedrijven stond ook een verlichte letter. Die 19 letters vormden een zin, maar die was nog niet af. De leukste slagzinnen ontvangen een boerenprijs.

Van verlichte tractoren, oogstmachines, kers tot kerstboom van tractorbanden; het was een mooie creatieve route. Ook de burgers in het buitengebied verlichtten hun huis en tractors. Het kostte even wat voorbereiding om de route goed uit te pijlen en een goede route te vinden met goed begaanbare wegen. De zandpaden hebben we de laatste week maar geschrapt vanwege het natte weer.

Rondje door de stal

Bij familie Relou aan de Achterdijk in Mill mochten de deelnemers een rondje over het erf en de stal rijden. Een prachtige kerstboom van tractorbanden was een van de creatieve erfversieringen. Veel deelnemers maakten een tweede rondje door de stal. Hans Vermeulen: “Ik wil alle boeren die mee hebben gewerkt en de werkgroep Kerst hartelijk bedanken voor hun inzet en creativiteit. We hebben echt een lichtpuntje in deze donkere tijd geboden.”