Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters.

De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips. Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Nationale Voorleesdagen helpen hiermee. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

De 10 feestelijke voorleesdagen gaan op woensdag 26 januari van start. Deze keer staat het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster!’ van Tjibbe Veldkamp centraal, dit is het prentenboek van het jaar. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos het Prentenboek van het Jaar 2022 uit de prentenboeken die in 2021 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Naast deze winnaar staan er nog 9 andere toppers van prentenboeken voor peuters en kleuters in de spotlights.

Op scholen en kinderopvang wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen extra veel voorgelezen en ook in de bibliotheken van BiblioPlus staan de leukste prentenboeken klaar. Gelukkig kan in deze tijd de bibliotheek voor dit leesplezier bezocht worden. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk (voor)lezen is! Een lidmaatschap bij de bibliotheek voor kinderen is gratis. Kinderen die lid worden tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen het vingerpopje van het monster helemaal gratis op=op! Voorleestips vind je in de bibliotheek en op www.biblioplus.nl/nvd.