V.l.n.r. Hugo Bens (voorzitter LVCNET), Eric Vos (ceo E-Fiber) en Maarten Jilissen (wethouder Land van Cuijk).

LAND VAN CUIJK - Op vrijdag 16 maart 2018 ging de eerste schop symbolisch in de grond om de aanleg van het glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk af te trappen. LVCNET, E-Fiber en de vijf voormalige gemeenten hebben dat mooie moment samen met betrokkenen gevierd. Nu, bijna vier jaar later, ligt in de hele gemeente Land van Cuijk een groot netwerk van glasvezel.

Voorzitter van LVCNET Hugo Bens. “Niet LVCNET maar E-Fiber is het netwerkbedrijf dat voor haar rekening het netwerk heeft aangelegd en exploiteert. LVCNET heeft destijds de vraagbundeling gedaan en E-Fiber weten te interesseren om het netwerk aan te leggen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Er zijn op dit moment 42.441 aansluitbare adressen. Het netwerk zal blijven groeien door onder andere nieuwbouw, woningsplitsing en de uitrol van 5G. Want 5G-zenders hebben een glasvezelaansluiting nodig voor snelheid en capaciteit.”

Hoeveel hebben daadwerkelijk een glasvezelaansluiting binnen? “41.635 hebben zich aangesloten op glasvezel. Van de niet aangesloten adressen is een deel nog in aanbouw. Het andere deel wil om diverse andere redenen geen aansluiting. Het netwerk is voor 99.6% operationeel.

Hoeveel hebben een aansluiting met provider en werken nu met glasvezel? “Dit is concurrentiegevoelige informatie welke we niet verstrekken.”

Een geslaagd project? “Het doel van LVCNET was het realiseren van een glasvezelnetwerk in het gehele Land van Cuijk. Dit om een goede digitale verbinding te realiseren in het gehele Land van Cuijk en de leefbaarheid te behouden. Alle mensen en bedrijven die glasvezel wilde hebben, zijn aangesloten en dat is ruim 91%. Dus ja, het is een geslaagd project. En door Corona werken veel mensen al dan niet heden noodgedwongen thuis, studenten en leerlingen moeten nu vaak ook digitaal lessen volgen. Door het glasvezelnetwerk is dit nu voor iedereen mogelijk. Daarbij komt dat de inwoners van het Land van Cuijk én zeker in de kernen nu meer te kiezen hebben. In het voorjaar bezoeken de providers elk dorp met de Glasvezel caravaan. Datum en tijden worden te zijner tijd via de lokale media gecommuniceerd.”

In het begin kregen inwoners een gratis aansluiting (kosten 450 euro) totdat het glasvezel er lag. Nu blijkt dat deze actie tot zeker maart 2022 nog doorloopt. Op de website kun je een gesprek thuis regelen over glasvezel en u betaalt tot dan nog steeds geen activatiekosten. De inwoners kunnen na de aansluiting, die gratis tot in de meterkast wordt gelegd, kiezen uit een aantal kleinere providers.