Op 1 januari 2022 ging de gemeente Land van Cuijk officieel van start. Samen met Corné Kremers keek Wim Hillenaar in het radioprogramma Het 12uurtje bij Omroep Land van Cuijk terug op de start van deze nieuwe gemeente, waarvan hij waarnemend burgemeester mag zijn. “Dat zeg je goed,” vertelt burgemeester Hillenaar. “Zo voel ik het ook: dat ik het mag zijn. Want dit is geen vanzelfsprekendheid. Ik vind het mooi dat ik het werk waar we met zijn vijven aan begonnen zijn en waar veel energie in is gaan zitten, mee mag afronden en dat we een goede start kunnen maken. Want dat is wat we aan het doen zijn.”

Al lange tijd werd gesproken over de vorming van de gemeente Land van Cuijk. “De stuurgroep is langer dan twee jaar bezig geweest met concrete plannen en voorbereidingen.” Maar dan toch zijn er zaken die niet helemaal vlekkeloos gaan. Burgemeester Hillenaar noemt als voorbeeld de afvalkalender en wijziging van de oud papier-inzameling. “Maar als we nog vijf losse gemeenten waren geweest, hadden we hetzelfde meegemaakt. Dit is een heel ongelukkige samenloop.” Over de inzameling van het oud papier vertelt hij: “We hadden eigenlijk geen veranderingen willen hebben op dat punt. Maar er was geen enkele aanbieder die het nog op de oude manier, dus met vrijwilligers op de kraakwagen, wilde doen. Als het nog de gemeente Mill en Sint Hubert was geweest, was precies hetzelfde gebeurd. Maar ik snap heel goed dat mensen daar geen boodschap aan hebben en de schuld geven aan de gemeente Land van Cuijk. En dat is ook waar, want wij zijn daar nu wel verantwoordelijk voor.”

De aanloop naar de nieuwe gemeente Land van Cuijk heeft burgemeester Hillenaar geen slapeloze nachten gekost. “Slapeloos niet, maar ik heb wel eens slechter geslapen. Het is een grote verandering. Neem bijvoorbeeld de medewerkers van de gemeente. Je ontneemt hen heel wat routine, moeten op een andere plek zitten, met andere collega’s werken en daar hebben zij ook niet altijd zelf om gevraagd. En dat dan allemaal in een tijd waarin er allerlei coronabeperkingen zijn: je kunt niet met z’n allen naar kantoor wat wel het fijnste zou zijn. Maar ik heb meerdere rondjes langs de gemeentehuizen gemaakt en ik zie toch wel heel veel opgewektheid en optimisme.”

Medewerkers van de gemeente Land van Cuijk zitten op dit moment op drie verschillende plekken. In het voormalige gemeentehuis in Cuijk zijn alle publieksdiensten te vinden. In Grave zijn ambtenaren aan de slag maar ook een aantal in Boxmeer, waar straks het definitieve nieuwe gemeentehuis moet komen. “Dat was eigenlijk niet de bedoeling, maar telefonie is toch naar Boxmeer uitgeweken, vanwege de stabiliteit van de ICT ondersteuning. Daar gaan we ook binnenkort weer een aantal publieksdiensten krijgen.” Uiteindelijk zal het gemeentehuis van de gemeente Land van Cuijk in Boxmeer gerealiseerd worden. Naar verwachting zou dit eind 2024 gereed moeten zijn. “Als je het bestuurders vraagt zouden we het liefst morgen beginnen en hopen dat het einde van het jaar klaar is. Het valt iedereen wel tegen hoe veel voorbereidingstijd daarvoor nodig is.”

Beluister het hele interview via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via alle bekende podcastproviders en op de podcastpagina via www.het12uurtje.nl.