Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang.

Al twee jaar is de werkgroep AED van de Dorpsraad Mill, in samenwerking met de EHBO Mill, actief om ons mooie dorp hartveiliger te maken. Er zijn al belangrijke stappen gezet ondanks dat door Corona de initiatieven meerdere malen moesten worden stopgezet.

Mede door de financiële ondersteuning van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en de inzet van de werkgroep zijn weer meer in buitenkast geplaatste AED’s 24uur/7dagen per week bereikbaar, hebben reanimatie cursussen plaatsgevonden en zijn AED’s aangemeld bij HartslagNu.

Het was hartverwarmend dat buurtbewoners zelf het initiatief namen en de handen uit de mouwen staken om hun buurt hartveiliger te maken. Daarvoor hartelijk dank aan:

  • Buurtschap Unter den Linden, Woonhuis Kohlen/van Laake, Wilhelminastraat 16.
  • Wijkaccommodatie de Wester.
  • Buurtschap den Oeral, Woonhuis Marco en Marieke Molenstraat 22.
  • Bestuur tennisvereniging Topio, Vorleweg 12.
  • Buurtschap de Meeren, Woonhuis Meulenpas Udensedijk 20 Mill.

De eerste 6 minuten bij hartstilstand zijn van levensbelang!

Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als je binnen 6 minuten start met reanimeren en een AED inzet. Na een melding van een hartstilstand bij 112, gaat de ambulance rijden en wordt het oproepsysteem automatisch in werking gezet.

Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer ontvangen een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren. Een aantal krijgt een oproep om eerst een AED te halen. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Belangrijk is dat je kunt reanimeren en dat je kennis up to date is. Voorwaarden:

  • Je bent ouder dan 18 jaar.
  • Je hebt in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus of herhalingscursus gevolgd. Dit kan voor je werk, privé of studie zijn. Of het was een onderdeel van een training voor bedrijfshulpverleners of EHBO’ers.

Reanimeren

Vanaf 14 jaar kunnen jongeren het lichamelijk en mentaal aan om te reanimeren en een AED te gebruiken. De Hartstichting stimuleert daarom reanimatielessen op de middelbare school.

Hoe gaat de werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill verder aan de slag?

  • We maken nu eerst een actueel overzicht waar in Mill AED’s aanwezig zijn.
  • We gaan stimuleren om niet-openbaar bereikbare AED’s welke bij clubs, organisaties, bedrijven geplaatst zijn, ook 24uur/7dagen per week bereikbaar te maken door de AED buiten het gebouw/terrein te doen plaatsen.
  • We gaan het onderhoud van AED’s, reanimatieopleidingen en -trainingen en het aanmelden bij HartslagNu als burgerhulpverlener stimuleren.
  • De werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill kan, op basis van heldere afspraken, subsidie beschikbaar stellen bij de realisering van bovenstaande acties.
  • De werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill zal de Millse gemeenschap regelmatig informeren en stimuleren om bij te dragen aan een hartveilige gemeenschap.

Meer weten, vragen, opmerkingen of suggesties?

Heb je vragen, opmerkingen en of suggesties? Bel of mail
Theo Schepens: 06-30765999 of via de email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Guus Fonteijn: 06-22552427 of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bron informatie: Hartstichting en HartslagNu
Werkgroep Hartveilig Dorpsraad Mill Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.