De Russische inval in de Oekraïne heeft onder meer geleid tot een grote stroom vluchtelingen. Het grootste deel van deze vluchtelingen verblijft op dit moment in de buurlanden om Oekraïne. Een aantal is doorgereisd naar de rest van Europa waaronder Nederland. Naar verwachting zal dat aantal de komende weken nog flink stijgen. Het kabinet heeft de gemeenten en de veiligheidsregio’s gevraagd om samen met lokale partners en vrijwilligers opvanglocaties te realiseren voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Ook de gemeente Land van Cuijk werkt van harte mee om deze mensen op te vangen.

De veiligheidsregio’s hebben van het kabinet de opdracht gekregen om binnen twee weken elk minimaal 1.000 vluchtelingen op te vangen. Het gaat hierbij om het volledig realiseren van locaties, het inrichten van locaties en de daadwerkelijke zelfstandige exploitatie. De gemeente Land van Cuijk valt onder de veiligheidsregio Brabant Noord. De aangesloten gemeenten hebben een verdeling gemaakt voor het aantal op te vangen vluchtelingen. Voor de gemeente Land van Cuijk gaat het nu om 140 mensen.

Locaties

De gemeente bekijkt de mogelijkheden voor huisvesting in enkele grotere locaties, waar mensen langer kunnen verblijven. Daarnaast moet een en ander geregeld worden rondom onderwijs, gezondheid, veiligheid en werk en inkomen. Daarbij werken we onder meer samen met Sociom, vluchtelingenwerk en onderwijsorganisaties.

Meld opvang en locaties bij gemeente

Het is hartverwarmend om te zien dat particulieren en ondernemers al aan de slag zijn gegaan met de hulpverlening aan gevluchte Oekraïners. We verzoeken iedereen die Oekraïners thuis opvangt dit bij de gemeente te melden. Ook vragen we ondernemers die meer dan 50 mensen voor langere tijd kunnen huisvesten -met name vrouwen en kinderen- om dit te melden bij de gemeente. Dat kan telefonisch via het Klantcontactcentrum onder 0485-854000, of via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..