Een optie is het recht om, binnen een afgesproken periode en soms voor een vastgestelde prijs, een bepaald goed of object te kopen. We kennen allemaal wel de koop optie op een huis. Je hebt het huis nog niet gekocht, maar je hebt je, met een koopoptie, ervan verzekert dat je dat huis, binnen een bepaalde periode, wel kunt kopen. De verkoper mag binnen die tijd het huis niet aan een ander verkopen. Wie koop opties neemt op aandelen, heeft het recht om die aandelen, binnen een bepaalde tijd én voor een vastgestelde prijs, te kopen. Daarvoor moet wel een bedrag worden betaald aan degene die dat recht verleent.

Wat zijn opties?

Een optie is een afgeleid product, je koopt namelijk niet de effecten zelf, maar je krijgt het recht om, binnen een afgesproken tijd, een hoeveelheid effecten te kopen of te verkopen. De koers en de mate van beweeglijkheid (volatiliteit) van de onderliggende waarde bepaalt de prijs van de optie. De onderliggende waarde is het effect waar de optie van is afgeleid. Je kunt een optie dan ook zien als een contract tussen een koper en de verkoper. Hierbij heeft de koper het recht, maar niet de verplichting om de onderliggende waarde te kopen of te verkopen tegen de afgesproken prijs. Om die reden worden opties ook wel derivaten (afgeleid product) genoemd.

Welke soorten opties zijn er?

Er zijn twee soorten opties:

  1. Call-optie: bij een Call-optie heb je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs. Dit is vooral gunstig als de koers van dat aandeel stijgt en daarmee meer waard wordt.
  2. Put-optie: bij een Put-optie heb je het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs. Dit is vooral gunstig als de koers van een aandeel daalt waarmee de optie meer waard wordt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen in opties?

Wanneer je gaat beleggen in opties kun je dankzij dit hefboomeffect met een relatief lage investering een hoog rendement behalen. Bedenk wel dat daardoor ook het risico om je inleg te verliezen groter is dan wanneer je ‘gewoon’ zou beleggen in hetzelfde aandeel. Opties zijn niet alleen te gebruiken om extra rendement te behalen, ze kunnen ook defensief worden ingezet om je portefeuille af te dekken. Wanneer je opties koopt, bestaat de mogelijkheid dat je jouw volledige inleg verliest.

Wil je meer weten over koop opties?

Als je meer wilt weten over koop opties dan kun je voor al je vragen terecht bij een team dat gek is op beleggen en dat getraind is om al je vragen te kunnen beantwoorden. Ze geven echter géén beleggingsadvies!