Na het organiseren van de petitie ‘Red de Kuilen’, die ruim 4.000 keer werd ondertekend, leek het erop dat de bouw van een vakantiepark in het natuurgebied De Kuilen tóch doorgang zou vinden. Een klein groepje lokale inwoners heeft daarna Stichting Natuurgebied De Kuilen opgericht.

De stichting heeft een akker van 5,5 hectare aangekocht. Deze akker was bedoeld als parkeerterrein voor het vakantiepark. Hiermee is een streep gezet door de plannen van het park. De Stichting gaat samen met Milieuvereniging Land van Cuijk en Natuurmonumenten dit akker omvormen tot nieuwe natuur bij De Kuilen. Een prachtig nieuw recreatiegebied voor de inwoners uit de omgeving.

De hekken zullen worden verwijderd, wandelpaden aangelegd en met bomen, her en der stukken gras zullen de Langenboomse Bossen natuurlijk laten overlopen naar het strand en water van De Kuilen. Hierdoor zullen straks ook de dieren van het bos bij het water komen.

De Stichting heeft inmiddels haar blik verruimd naar het volgende stuk dat De Kuilen nóg mooiere natuur zal maken, het voormalige cross-terrein. Dit terrein van 7,5 hectare ligt al een aantal jaren braak en is inmiddels al prachtig. De Stichting wil met de gemeente in overleg en wil dit graag voor een symbolisch bedrag overnemen, net zoals de gemeente dit stuk grond voor een symbolisch bedrag aan de vakantiepark-initiatiefnemer had aangeboden. Hiermee geven wij als stichting een duurzame invulling aan de bestemming De Kuilen. Hiermee kunnen we de tijdrovende en dure bestemmingsplanwijzigingen voor De Kuilen onze nieuwe gemeente besparen.

De Kuilen zullen dan als natuurzwemwater beschikbaar blijven voor alle lokale inwoners, de natuur eromheen zal open blijven voor (dag)recreatie en sport en spel. De echte natuurliefhebber krijgt een nog mooier en groter stuk om van te genieten. En het mooie: door deze natuurontwikkeling krijgt de gemeente wat de Stichting betreft ook de benodigde compensaties voor stikstof zodat de (woning)bouw elders wat meer ruimte krijgt. Win-win voor iedereen!

En de planten en dieren? Ach, die profiteren graag mee van dit plan.

Ook enthousiast over de plannen?

Help ons met deze (financiële) uitdaging.

Wil je weten hoe? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..