Per 1 januari 2022 is de gemeente Mill en Sint Hubert opgegaan in de gemeente Land van Cuijk. Na amper drie maanden is hier en daar al wat gemor te horen: ‘pfff, wat duurt het allemaal lang hè, bij die nieuwe gemeente!’ De onderliggende boodschap is helder: we hadden beter zelfstandig kunnen blijven. Er zijn ook andere geluiden: ‘Geef de organisatie even de tijd om haar dienstverlening op orde te krijgen’. De onderliggende boodschap is ook hier duidelijk: maar goed dat we de herindeling hebben doorgezet. De voor- en tegenstanders proberen uiteraard hun gelijk te halen.

Maar wat voor- en tegenstanders vooral niet moeten vergeten: ons levensgeluk is maar voor een klein deel afhankelijk van ‘de gemeente’. Natuurlijk: er moeten huizen worden gebouwd, wegen worden onderhouden en paspoorten worden uitgegeven. Maar we zijn voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de invulling van ons dagelijkse leven. We gaan naar school, we werken, we ondernemen, we organiseren heel veel en we doen allerlei leuke dingen in onze vrije tijd. We vangen zelfs oorlogsvluchtelingen op. Want ‘de gemeenschap’ dat zijn wijzelf.

De gemeenschap maken we zelf, maar wel fijn als de gemeente faciliteert en ondersteunt. Dat gaat soms nog wat moeizaam, maar dat gaat ongetwijfeld beter worden. Daar zal ik me als positief-kritisch raadslid voor blijven inzetten.

Maarten van Gemert
Raadslid CDA Land van Cuijk
www.cdalvc.nl

Heb jij een onderwerp waarover ik zou moeten schrijven of wil je reageren op dit bericht? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..