Hoi, ik ga jullie iets vertellen over FIT. Ik maak al jaren gebruik van Fascia Integratie Therapie. Bij deze methode wordt er niet alleen gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar ook naar de houding en beweging als geheel en de rol van fascia (bindweefsel) hierbij.

Door operaties en ongelukken kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven waardoor de elasticiteit en flexibiliteit verminderd. Je ervaart dit als een soort stijfheid waarbij je bewegingen pijnlijker worden. In bindweefsellagen zitten namelijk de sensoren van pijn. Het doel van deze therapie is het optimaliseren van de mobiliteit en stabiliteit van de fascia en het verminderen van triggerpoints en verklevingen.

Ik merk dat ik steeds meer patiënten mag behandelen waar het in eerste instantie niet zo goed mee gaat. Ze zijn bv. net geopereerd of er is een ongeluk gebeurd, maar ze lopen achter met hun herstel. Ze hebben zich overbelast, ze willen het graag goed doen maar willen te veel, te snel. Er kan dan een circulatie- of een fasciale probleem ontstaan en dan is het niet verstandig om gewoon door te oefenen. Je lichaam kan de extra afvalstoffen en vocht niet kwijt en je loopt dan achter de feiten aan. Soms ontstaat er daardoor juist een ontsteking.

Als oedeem- en FIT-therapeut kan ik veel betekenen door op zoek te gaan naar de onderliggende problemen zoals: problematiek van het interstitium (de ruimte tussen de cellen), densificaties (het verharden van structuren) of de afvoer naar het hart die verminderd wordt.

Ook zie ik nu veel patiënten met littekenproblemen. Het litteken blijft dan rek- en drukpijnlijk en ze hebben er elke dag last van. Gewoon al bij het aankleden, onverwachte bewegingen of bij het sporten. Patiënten proberen de pijn te vermijden en er ontstaan daardoor ook weer andere klachten. Je kunt je voorstellen dat een litteken in je buik zorgt voor een gebogen houding als je niet oplet. Door mobilisaties van de fascia en de juiste oefeningen kan je de ROM (beweeglijkheid) optimaliseren en kunnen de klachten verdwijnen. Meestal zijn er maar een paar behandelingen nodig en kan je snel weer verder.

Wilt u een afspraak maken of heeft u misschien vragen. Stuur een mailtje naar of bel naar:

Katinka Dijsselbloem
Fysiotherapie Mill
Langenboomseweg 2b 5451 JK Mill
Tel 0485-451107
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.