Foto: Cockie Kremers

Zo goed als hun hele leven werkten ze in de horeca, maar onlangs hebben Ineke en Broer van Thiel, die dit jaar 66 en 67 jaar worden, hun horecabedrijf verkocht. Op zondag 29 mei is hun laatste werkdag in Café Royal en Any Tyme de Keijzer aan de Kerkstraat in Mill. “We zijn vooral blij dat het een horecabedrijf blijft en wensen de nieuwe uitbaters, Isa en Dennis, enorm veel succes.”

Een paar weken geleden leek er wel een schok door Mill te gaan toen bekend werd dat Ineke en Broer hun café verkocht hadden. “Vorig jaar oktober belden Isa en Dennis ons en vroegen of ze even langs mochten komen,” vertelt Broer. “Ze vertelden dat ze belangstelling hadden om ons horecabedrijf over te nemen. Vanaf toen ging het best snel.” Per 1 juni zijn Isa Leeman en Dennis Gerrits de nieuwe uitbaters van zowel het café, de zaal als de snackbar. “Ze hebben laatst samen al een dag meegewerkt in de cafetaria,” vertelt Ineke. “Dat ging hartstikke goed. Ze zullen straks aan zowel de cafetaria als het café hun eigen draai geven en we hebben er vertrouwen in dat ze dat gaat lukken.”

In 1976 openden de ouders van Ineke (Keijzers) Café Royal aan de Kerkstraat in Mill. “Wat nu café is, was toen de winkel ‘Keijzers bazaar’ en waar nu de cafetaria is, zat een seizoenswinkel. Daar werden bijvoorbeeld spullen verkocht met kerst. Achter in de zaal was een bioscoop. Daar was op zondag vaak een instuif voor de jeugd. Die jeugd bleef komen en werd ouder, daar kwam toen ook een bar. Dat ging steeds beter, waardoor ze op het idee kwamen ook een café te beginnen.” De winkel werd verplaatst naar waar nu de cafetaria is en café zaal Royal was een feit.

In de zaal waar de bioscoop en de instuif was werd ook regelmatig gekiend. “Arie Kuijpers had de frietkraam op de hoek van de Marijkestraat en kwam tijdens het kienen hier slaatjes, friet en kroketten verkopen,” vertelt Broer. “De vader van Ineke zag dat allemaal gebeuren en dacht: dat kan ik zelf ook.” Achter bij de zaal werd ook in 1976 een klein keukentje gebouwd waar een paar frietpannen stonden. Ineke en Broer bakten daar vanaf toen snacks en maakten slaatjes voor de verkoop tijdens het kienen. Ineke: “Maar na het kienen bestelde men steeds vaker friet, snacks en zelfs halve hanen om mee naar huis te nemen.” In 1980 besloten ze daarom een deel van de zaal op te offeren, aan de zijkant van het pand een extra deur te maken en tafels en stoelen erin te zetten. Snackbar de Keijzer werd geopend.

Het had overigens niet veel gescheeld of Ineke en Broer waren in 1976 in Haps een horecazaak begonnen. Ineke: “Ik had alle papieren om een horecazaak te beginnen. Toen wij trouwden was er in Haps een zaak te huur. Maar ons pap zei toen: ‘Wacht maar even, er komt nog wel wat anders voorbij.’” In 1986 namen Ineke en Broer de zaak over. “Bijna 37 jaar was dit echt onze lust en ons leven. We zijn blij dat het verkocht is en een horecabedrijf blijft, maar het voelt wel dubbel. De sociale contacten zullen we beslist gaan missen. We hebben klanten die hier al zolang komen als wij hier zitten. We bedanken iedereen voor hun vertrouwen. We hebben echt een mooie tijd gehad.”

Let op

Spaarkaarten van Any Tyme de Keijzer en de zwarte consumptiemunten van Café Royal zijn geldig tot en met zondag 29 mei. Lever deze dus tijdig in.