Op 23, 24 en 25 mei heeft het Merletcollege in Mill zeventig jonge ‘bouwvakkertjes’ op bezoek gehad. In samenwerking met TechnoPromo, Bouwmensen en bouwbedrijf Van der Horst heeft de middelbare school leerlingen van groep 4 van diverse basisscholen uit de regio mogen ontvangen. De kinderen leerden metselen in het grote technieklokaal.

Het promoten van de afdeling bouw en techniek staat centraal binnen dit project. Mede doordat er een groot tekort is aan technisch personeel bieden het Merletcollege en TechnoPromo techniek aan voor deze jonge kinderen. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’. De jongens en meiden gingen onder het toeziend oog van twee uiterst deskundige metselaars van bouwbedrijf Van der Horst aan de slag. Deze leermeesters uit het bedrijfsleven waren blij verrast en enthousiast. De kinderen “roerden” nu al door de zelfgemaakte specie en ze waren druk in de weer met het ophalen van stenen.

Ook de meisjes genoten aanzienlijk. “Mijn papa is ook metselaar. Ik mag weleens mee, dan help ik hem heel goed,” vertelde een leerling. Er was ook een leerling die al echte bouwvakkerschoenen met stalen neuzen aan had. Met de grootste lol moest natuurlijk eerst even getest worden of die stalen neuzen echt hun werk deden…

Onderzoekend leren

Onderzoekend leren is een manier waarbij leerlingen vanuit hun vragen de echte wereld leren ontdekken. Doordat dit op de metselmiddag werd toegepast leerde groep 4 over wat metselen inhoudt én beleefden ze een leuke ochtend/middag.

Het Merletcollege ziet dat leerlingen erg veel plezier hebben binnen deze vorm van leren. De school is dan ook van plan om dit door te zetten met andere vormen van praktijkgerichte lessen voor de basisscholen!