Deze foto’s van de scouting komen uit het archief van Toon Willems (Mill van Toen). Deze zijn in de jaren 60 gemaakt door Hermsen Fotografie.

Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Scouting Mill officieel werd opgericht. Om de bekende redenen was dit uitgebreid vieren toen echter niet mogelijk. Dit halen zij in op zaterdag 16 juli met een dag vol herinneringen, een reünie met hapje en drankje, muziek en een tentoonstelling speciaal voor iedereen die ooit lid of betrokken was bij Scouting Mill. Dit alles vindt plaats bij de blokhut aan de Graafseweg in Mill. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het radioprogramma Het 12uurtje bij Omroep Land van Cuijk sprak Corné Kremers met Lotte Hendriks en Peter Vollenberg over Scouting Mill en dit jubileum. Peter, voorheen lid en nu alweer ruim 20 jaar leiding bij de scouting, vertelt: “Wat er zo mooi is aan de scouting en activiteiten, is lastig te zeggen. We zijn niet in een hokje te plaatsen, de activiteiten die we doen zijn eigenlijk heel divers. We proberen de kinderen te prikkelen om hun grenzen op te zoeken met activiteiten, sport en spel, educatie en door samen te werken met andere kinderen” Peter geeft aan dat hij in het dagelijks leven veel profijt had van alles dat hij bij de scouting heeft geleerd. “Je leert zelfstandiger te zijn, je eigen potje te koken als je op kamp gaat en een vuurtje te stoken. Zelfs in mijn diensttijd in het leger had ik voordelen bij wat ik wist en geleerd had over technieken en zaken in de natuur. En dat alles loopt nog steeds als rode draad door hetgeen we bij Scouting Mill doen.”

De scouting is voor alle leeftijden: van de bevers vanaf 5 jaar, welpen vanaf 8 jaar, scouts vanaf 11 jaar en RSA vanaf 15 jaar. Sinds kort heeft men ook de roversscouts, die ouder zijn dan 18 jaar. “We zijn qua ledenaantal de laatste tijd ook weer aan het groeien,” vertelt Lotte Hendriks, voorzitter van Scouting Mill. “Maar we zitten niet echt ruim in de leiding. Nu we aan het groeien zijn merk je dat je die leiding nog meer nodig hebt om de kinderen goed te kunnen begeleiden.” Lotte vertelt dat vrijwilligers altijd welkom zijn om te helpen. “Je hoeft niet elke week een groep te begeleiden, er zijn ook heel veel andere dingen die je kunt doen.”

De afgelopen 75 jaar is er uiteraard veel veranderd. “De belangstelling van kinderen is anders, maar daar spelen we met het aanbod aan activiteiten op in. Wat hetzelfde is gebleven, is het buiten zijn, je grenzen verleggen, creatief bezig zijn en samenwerken. Dat vinden we bij de scouting erg belangrijk.” Lotte en Peter geven aan dat alle kinderen welkom zijn om eens te komen kijken of de scouting wellicht wat voor hen is. Ook belangstellenden die als leiding actief willen zijn, worden uitgenodigd om contact op te nemen. Zie www.scoutingmill.nl voor meer informatie.