Even leek het er op dat het verschijnsel zich in de gemeente Land van Cuijk niet of nauwelijks voor doet. Maar nu komt het toch ook hier vaker voor dat bomen onverwacht hun takken laten vallen. Er is sprake van ‘summer drop’.

Summer drop

Als er sprake is van summer drop - ook wel summer branch drop - dan gaat het om een boom die ‘spontaan’ zijn takken laat vallen. Door het hete weer, de zomer en het gebrek aan water drogen bomen uit. Bij een klein beetje wind kunnen zware takken dan onverwacht afbreken en naar beneden vallen. Voor wandelaars of kinderen die onder de boom spelen kan dat risico’s opleveren.  Summer drop is erg moeilijk te herkennen omdat aan de buitenkant van de boom niets te zien is. Er zijn dus geen risicokenmerken zichtbaar. Summer drop is eigenlijk ook een verwarrende term want bomen die door hitte en gebrek aan water uitdrogen verliezen vaak hun takken pas in de herfst als het harder gaat waaien. Ze zijn dan nog te verzwakt om de herfstwind te weerstaan. Hoe summer drop precies ontstaat is nog onduidelijk. Wel is bekend dat het verschijnsel zich vooral voordoet bij de eik, de tamme kastanje, de beuk, de es, de populier, de wilg en de paardenkastanje. 

Advies

Zie je ergens een boom waar takken afgebroken zijn, meldt dit dan bij de gemeente, zeker als de boom op een drukbezochte plaats staat. Je kunt bellen met de gemeente via 0485 - 854000, of je melding doen via de website www.gemeentelandvancuijk.nl. Zoek op ‘Meldingen buitenruimte’. Nog gemakkelijker is het om de MijnGemeente App te downloaden en je melding via deze app te doen. Bij (stevige) wind is extra alertheid in de omgeving van bomen geboden.