Het jaar is nog niet voorbij, maar het wordt al de energiecrisis van 2021-2022 genoemd. De alsmaar stijgende energiekosten als nasleep op de coronapandemie en de voortdurende oorlog in Oekraïne drijven tegelijkertijd de energiekosten naar recordhoogtes en vele huishoudens naar financiële problemen.

Besparen op de energiekosten is dan ook zeker iets dat vele Nederlanders nastreven. Maar hoe pak je dit nu het beste aan?

Wanneer je denkt aan besparen denk je misschien aan kleine aanpassingen in je dagelijkse leven zoals het gebruiken van een wasrek in plaats van het gebruik van een droger, het verminderen van het gebruik van airconditioning of het vervangen van gloeilampen door energiezuinige Ledlampen. Hoewel dit soort veranderingen effectief kunnen zijn zijn er nog veel meer manieren waarop je energie kunt besparen. 

Een goede manier om energie te besparen is door het isoleren van je huis. Dit kun je doen door het toepassen van isolatie in je muren, vloeren en dak. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie je hoeft te gebruiken om het binnen een aangename temperatuur te houden. Dit kan je flink wat geld besparen op je energierekening. Een andere manier waarop je energie kunt besparen is door bewuster om te gaan met je verwarming. Wanneer je niet thuis bent is het niet nodig om de verwarming aan te laten staan. Ook wanneer je slaapt, is het niet nodig om de verwarming op een hoge temperatuur te zetten. Door de temperatuur een beetje lager te zetten, kan je flink wat energie besparen.

De beste manier om te besparen op je energiekosten is echter nog wel het kiezen voor zonne-energie. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Deze zetten de zonnestralen om in elektriciteit die je vervolgens kunt gebruiken voor het opwekken van warmte of het draaien van apparaten. Gelukkig is het plaatsen van zonnepanelen tegenwoordig erg toegankelijk geworden en zitten gespecialiseerde bedrijven vaak niet meer ver weg. Zo kun je in de omgeving van Mill terecht bij Natuma. Dit bedrijf, gevestigd in Stevensbeek, heeft vele jaren ervaring in het installeren van zonnepanelen in de voormalige gemeente Mill en Sint Hubertus. Nagenoeg elk huis of elke onderneming kunnen zij voorzien van zonnepanelen waarmee je niet alleen op je energiekosten bespaart maar ook het milieu ontziet.

De meeste mensen denken dat je alleen zonne-energie kunt opwekken als de zon schijnt. Dit is echter niet het geval. Je kunt ook zonne-energie opwekken als het bewolkt is. Bewolking vermindert de hoeveelheid zonnestralen die je huis bereiken, maar het verhindert niet dat er energie wordt opgewekt. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan lever je deze energie terug aan je energieleverancier, wat salderen heet. De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Heb je meer energie opgewekt dan je verbruikt hebt? Dan heb je een negatief energiesaldo en dient de energieleverancier het negatieve saldo te vergoeden tegen de kale stroomprijs. Zo kun je zelfs winst maken op zonnepanelen!