Sinds 1 januari 2022 staat het gemeentehuis in Mill leeg. Vorig jaar werd bekend dat het bestuur van Cultureel Centrum Myllesweerd graag een deel van het gemeentehuis wil betrekken bij Myllesweerd om uit te kunnen breiden.
Dit zodat de bibliotheek kan verhuizen naar de begaande grond, het hobbycentrum zou de vrijgekomen ruimte van de bieb dan willen innemen omdat zij per 1 januari 2024 weg moeten uit het pand aan de Hoogstraat en ook zou Myllesweerd de horeca en toiletruimtes uit willen breiden. Maar wat gaat er gebeuren met de rest van het gemeentehuis? En wat is de status van dit alles? Die vragen stelden we aan wethouder Mark Janssen.
“Je zou inderdaad zeggen, wat duurt het toch lang,” vertelt wethouder Janssen. “Maar sommige zaken moeten nu eenmaal zorgvuldig. Vorig jaar heeft het bestuur van Myllesweerd samen met gebruikers en ook het hobbycentrum goed met elkaar overlegt over hun wensen voor de toekomst in en rond Myllesweerd. Wij zijn als gemeente nu aan het kijken hoe dit alles ook financieel in het plaatje past.”
Als dit duidelijk is weet de gemeente ook welk deel van het gemeentehuis los te koppelen en af te stoten is. Maar het gemeentehuis splitsen van Myllesweerd is wat lastiger dan in eerste instantie gedacht. “We zijn nu met een technisch bureau aan het kijken hoe de warmtepomp in de grond zit, als we het gebouw willen verduurzamen waar kunnen we dan de zonnepanelen leggen, want dat kan niet op de theaterzaal, dat zou dan op de voormalige brandweervleugel moeten. We hebben zo best een aantal vragen, ook over bijvoorbeeld de nooduitgangen.” Al deze zaken worden nu onderzocht en samen met de wensen van Myllesweerd zal naar de haalbaarheid worden gekeken. Dan wordt ook duidelijk welk deel van het voormalige gemeentehuis een andere bestemming kan krijgen.
Inwoners kunnen later meedenken over de wijze van invulling van het resterende deel van het gemeentehuis en de directe omgeving. “We kunnen als gemeente projectontwikkelaars vragen in te schrijven met mooie plannen, maar het mooiste plan komt denk ik als inwoners ook meedenken.” Janssen noemt als voorbeelden een invulling voor zorg, appartementen voor starters of bijvoorbeeld iets commercieels als een fysiotherapeut of tandarts. “Je kunt dan echt breed denken. Als we weten hoe we het gebouw kunnen splitsen zullen we een oproep plaatsen zodat inwoners hun dromen en ideeën kenbaar kunnen maken.” Hiervoor wil men dan wat sessies organiseren om uiteindelijk tot een a4’tje te komen waarmee de gemeente een aanbesteding gaat doen om het te realiseren.
Het pand slopen heeft vooralsnog niet de voorkeur van de gemeente. Wethouder Janssen: “Het gemeentehuis is gebouwd in de architectuur van de Bossche School, over smaak valt te twisten, maar als we alle gebouwen de laatste honderd jaar hadden laten staan en niet hadden afgebroken, dan hadden we nog een mooi oud gemeentehuis staan. Als het technisch kan, zouden we het gebouw graag in stand houden inclusief het carillon.”
Mark Janssen geeft aan dat dit alles begin volgend jaar zal gaan lopen. Het hobbycentrum zou op 1 januari 2024 het pand aan de Hoogstraat moeten verlaten, maar de gemeente kan het huurcontract verlengen, het pand is eigendom van de gemeente. “We nemen hier de tijd voor, want we kunnen het maar één keer goed doen. We zorgen ervoor dat het hobbycentrum niet op straat komt te staan.”
Beluister het interview met wethouder Mark Janssen via De Neije Krant Podcast. Deze is te vinden bij alle bekende podcastproviders en op de podcastpagina op www.inmill.nl.