De muzikale noten van dweilorkest Moizat klonken afgelopen week in het Tsjechisch Prerov. Van dweilen door de stad, muziek maken in een winkelcentrum met dansende jongens tot samen muziek maken met het jeugdorkest van de muziekschool in Prerov.

“Dat was echt een culturele uitwisseling, bijzonder om mee te mogen maken. Ruim zeventig jongeren die samen prachtige muziek maken. En wij mochten meespelen. Echt geweldig”, zegt Ria van der Linden uit Mill, bestuurslid en een van de muzikanten van Moizat. 

Het dweilorkest vertrok donderdagavond 12 oktober met een volle touringcar naar Tsjechië met de culturele uitwisseling tussen gemeente Prerov en Land van Cuijk. De vriendschapsstichting Cuijk Prerov organiseerde deze uitwisseling voor diverse culturele en maatschappelijke organisaties. Burgemeester Hillenaar was ook voor de tweede keer in Prerov, dit keer om Frans Bus, de organisator uit Cuijk, te huldigen voor zijn jarenlange inzet voor de vriendschapsband. Bus startte dertig jaar geleden met hulp aan het Oost Europese ziekenhuis. Dat groeide uit tot een vriendschapsband tussen Prerov en Cuijk met culturele uitwisselingen.

Naast een gezamenlijk programma met museumbezoek, het spectaculaire karpervissen had elke groep een eigen programma. Medewerkers van Sociom bezochten bijvoorbeeld een dagopvang voor ouderen.

“We hebben super gezellige dagen gehad. Wij zijn met dweilorkest Engsele uit Sint Hubert dit jaar met Moizat samengegaan. We hebben elkaar met de uitwisseling beter leren kennen en buiten dat was het echt mooi om kennis te maken met dit Oost Europees land”, zegt Hans Vermeulen, trompettist bij Moizat. Binnenkort volgt op Omroep Land van Cuijk een reportage van de uitwisseling.