Door Elly Meijnders - Voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heb ik o.a. interviews onder het motto “Oog voor elkaar” met mensen die iets betekenen en doen voor de senioren in het Land van Cuijk.

Anco Bloemendal heeft als vrijwilliger vele taken zoals vorige week al is gebleken. Deze keer praten wij over zijn functie als voorzitter van de Dorpsraad Mill. 

Wanneer is de dorpsraad ook al weer opgericht, Anco? 

Anco: “De dorpsraad bestaat sinds 2020 en is nog relatief onbekend. Wij moeten onze plek nog wat meer verdienen”, lacht Anco. “Wij hebben op iedere laatste woensdag van de maand om 19.30 uur een openbare vergadering in Myllesweerd. Ja, iedereen mag die dus bezoeken. Om 19.00 uur hebben we met twee leden een “inloopspreekuur”, waar mensen kunnen binnen lopen met problemen of oplossingen. Neen, geen losse stoeptegel, want daar heb je de app van de gemeente voor, dat heet “mijngemeente.nl”. Daar kun je bijvoorbeeld een kapotte lantaarnpaal melden”. 

Waar kun je dan bij de dorpsraad voor terecht? 

“Nou, zoals er nu speelt, als je het niet eens bent hoe de Hoogstraat verkeerstechnisch wordt ingericht. De bewoners daar zijn niet blij met wat de gemeente wil gaan doen. Daar probeert de dorpsraad dan de oplossende factor te zijn. En daarnaast willen wij ook een verbindende factor zijn. In het kader van de leefbaarheid hebben wij samen met de ondernemersvereniging nu het plan opgepakt om het centrum gezelliger te maken. Een bankje om op te zitten op goede plekken, dadelijk de kerstverlichting om zo de gezelligheid en sfeer te verhogen. Dat is één van de drie speerpunten uit onze kernen-c.v. die wij in Mill hebben opgesteld”.

Is er een plek waar ik daar meer over kan lezen, Anco? 

“Dat kan op www.onslandvancuijk.nl Daar zoek je op Mill en dan vind je onze speerpunten terug”, leert Anco mij. 

En inderdaad, als ik op die site ga hoor en zie ik de dorpsraad. “Wij werken aan een mooier Mill met het centrum als kloppend hart”. En ik vind de drie focuspunten met de mogelijke rollen van inwoners, dorpsraad en gemeente, waar ik wijzer van word. 

Maar Anco is nog niet klaar: “Wij zijn als dorpsraad ook actief bezig met het samen binden van alle wijk- en dorpsraden in het Land van Cuijk. Waarom wij dat doen? Om van elkaars kennis en ervaring gebruik te maken. Immers, je hoeft een wiel dat al draait, niet opnieuw uit te vinden. En dan houdt nog één van onze leden zich actief bezig met de geluidshinder van Volkel. Maar dat is een kwestie van de vinger aan de pols houden, want verder kun je niet veel doen”, besluit Anco.