In de loop van komend jaar zal Bakkerij Verkerk aan de Dorpsstraat in Langenboom de deuren sluiten. Daarmee komt er na 68 jaar een einde aan deze bakkerij van de familie Verkerk.

“We hebben geen opvolging, de gezondheid laat soms te wensen over, maar vooral de extreem verhoogde energiekosten en kosten van grondstoffen is de bekende druppel en maakt dat we besloten hebben er eerder mee te stoppen dan eigenlijk de bedoeling was.” Wanneer de deuren precies sluiten is nog niet helemaal bekend: “Ik moet nog het een en ander uitzoeken en bespreken met medewerkers, maar ergens begin volgend jaar stoppen we ermee.” 

Geschiedenis

In 1934 begonnen de gebroeders van Els aan de Dorpsstraat 33 een bakkerij, maalderij en schoenmakerij. In 1955 besloten ze de zaak te verkopen. Sjaak en Tonnie Verkerk uit Didam en Wehl (Achterhoek) hadden daar wel belangstelling in. “Ze kochten het pand voor 19.800 gulden,” vertelt Jos Verkerk, huidig bakker en eigenaar van de bakkerij. “Dat was in die tijd erg veel geld. Mijn vader kwam uit een echte bakkersfamilie. Zijn vader, Toon Verkerk, was ook bakker en tevens meelhandelaar in Didam.”

Jos Verkerk is geboren (10-11- 1960) en getogen in Langenboom. “Na de lagere school ben ik de Havo gaan doen en daarna de MEAO. Toen ik daarna uit militaire dienst kwam was er enorm veel werkloosheid.” Dit was in 1982. Jos: “Mijn vader had in de bakkerij werk zat. Maar ik had altijd wel gezien hoe hard hij moest werken en hoe veel uren hij maakte, daar had ik niet echt zin in. Voor mijn diensttijd had ik stagegelopen bij een bank en dat vond ik nog minder. De hele dag op kantoor achter een bureau, dat was niets voor mij.”

Jos besloot om toch thuis aan de slag te gaan. “Al vrij snel zag ik er echt de lol van in en ben ik vol aan de slag gegaan in de bakkerij.” Naast werken thuis volgde Jos ook een bakkersopleiding en liep een half jaar stage bij een specialist op het gebied van banket. “Mijn vader was een strenge baas, ik kon er de kantjes niet vanaf lopen en dat was ook goed. Zo leer je het vak het beste en leer je het klappen van de zweep.”

In 1986 nam Jos de zaak van zijn vader over. “Al vrij snel nadat ik aan de opleiding was begonnen en thuis meewerkte, zag mijn vader wel dat ik het in de vingers had en er lol aan beleefde. En dat was ook echt zo. Het is leuk om bezig te zijn met je handen en dat doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds graag.”

Vooral door het plezier wat Regien en Jos Verkerk samen met hun medewerkers beleven aan hun werk en contact met hun klanten, doet het sluiten van de zaak extra pijn. Jos: “Het komt gewoon een paar jaar te vroeg. We wisten dat er een einde zou komen aan de bakkerij hier in Langenboom, maar dit komt nu door de extreme energiekosten eerder dan verwacht.”