Tijdens de wekelijkse repetitiemorgen was er bij het seniorenorkest Land van Cuijk een overdracht van het dirigentenstokje, de zogeheten baton. Na ruim 25 jaar dirigeren bij dit orkest gaf Bert Gerrits van de Ende de baton aan Hans Cranen. Twee telgen uit een hele muzikale historie Cuijk.

Bert is vorig jaar 80 geworden en vond het tijd om het stokje letterlijk en figuurlijk over te dragen. Ik blijf actief bij het seniorenorkest en ga in het orkest bugel spelen. Muziek maken is mijn leven. Heb vroeger nog heel veel carnavalsliedjes geschreven. “Gif me nog un pilske”” en in de oliecrisis “We gaan te voet naar het carnaval.” Jammer dat die verloren zijn gegaan.” 

De geboren Cuijkenaar speelde al zeer jong trompet en werd als zeventienjarige muzikaal leider van de Kuuklanders later genaamd “De Houwers en de Blaozers”  bij de Nölers. “Een prachtige tijd. Aan het begin van het carnaval gooiden we bij Fientje Zadelhoff allemaal een tientje op het biljart en het feest kon beginnen.”

In zijn diensttijd maakte Bert muziek bij Koninklijke Militaire Kapel. “Dat heeft me veel inspiratie opgeleverd. Was ik daar maar beroeps bij geworden.” In het dagelijks leven was Bert daarna slager. Hij volgde wel een opleiding dirigent en dirigeerde vele orkesten en koren. Naast dit dirigeren zat Gerrits van de Ende ook twaalf jaar in het bestuur van de Cuijkse Schouwburg en was hij zes jaar voorzitter van fanfare Cecilia. Hij was ook de eerste dirigent van het 4-daagse orkest. Tijdens de repetitie op donderdag 23 februari werd Bert onderscheiden met het erelidmaatschap van het Seniorenorkest LvC

Hans Cranen neemt de baton nu over. Hans: “Dit is zo leuk om te doen. Mijn schoonvader Bert van Heukelom is hier bij het seniorenorkest in 1979 begonnen. Dat dirigeren heb ik ook heel lang gedaan. In onder andere Mill, Boxmeer, Wanroij, Overasselt. De laatste tien jaar heb ik andere dingen opgepakt. Bij het Hobbycentrum Cuijk, bij het CDA en de coördinatie van fanfares en harmonieën in het Land van Cuijk. De cirkel is nu rond nu het dirigeerstokje weer terugkomt in onze familie.”

Op zondag 26 november krijgt Bert Gerrits van de Ende een afscheidsconcert in de Schouwburg aangeboden.