Yuverta mbo Nijmegen is dit schooljaar opnieuw de samenwerking aangegaan met de ZZG Zorggroep. Studenten van de opleiding Maatschappelijke zorg en groen, een opleiding die zich richt op het begeleiden van cliënten op een zorgboerderij, gaan negen weken lang een dag in de week aan de slag op de locaties Kloostertuin en Wollewei in Nijmegen en op de locatie De Vlechting in Groesbeek.

Voor de studenten zijn deze dagen erg belangrijk. “Het is fijn om tijdens de opleiding al het werkveld in te gaan. Zo krijg je een goed beeld van wat het beroep inhoudt en je ervaart welke doelgroep het beste bij je past”, aldus Dana Schuil, student leerjaar 1. Klasgenoot Sylja van Dijk vind het erg fijn om te zien hoezeer de bewoners genieten van de activiteiten; “vooral onze oudhollandse spelletjeswedstrijd vonden ze erg leuk!” 

Aan de slag voor en met bewoners

De eerstejaars studenten van de opleiding begeleiden de bewoners van alle locaties bij diverse kleine activiteiten. De studenten in het tweede leerjaar van de opleiding organiseren groenactiviteiten, voor en met bewoners van de locatie Wollewei. Zij gaan de tuin van Wollewei klaarmaken voor de lente en voor de bewoners kruidentuintjes aanleggen in bakken. “Een mooie kans voor de studenten om al tijdens de opleiding echt van betekenis te zijn voor mensen met een hulpvraag”, aldus Anke Aalmers, opleidingsmanager Yuverta mbo Nijmegen.

De begeleiding van mensen combineren met de liefde voor natuur en dieren

De opleiding Maatschappelijke zorg en groen leidt studenten op tot Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij. In deze opleiding wordt zorg gecombineerd met aspecten van teelt en dier vanuit de agrarische sector. De opleiding is daarmee ideaal voor jongeren die met mensen willen werken, graag buiten zijn en veel affiniteit hebben met dieren. Studenten leren hoe zij cliënten op een zorgboerderij kunnen begeleiden, zowel bij de persoonlijke ontwikkeling als bij het werk op het boerenbedrijf. 

Levensecht leren

Yuverta mbo Nijmegen wil studenten zoveel mogelijk ‘levensecht’ opleiden. Zo werken de studenten van de hoveniersopleiding in de Tuinen van Appeltern, gaan studenten Adviseur duurzame leefomgeving aan de slag met projecten van opdrachtgevers uit de gemeente en werken de studenten Werkhondenprofessional met honden die ook operationeel worden ingezet bij detectiewerk. De samenwerking met ZZG Zorggroep is een mooi voorbeeld van gezamenlijk, in de regio, opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst!