De initiatiefnemers van de nieuw op te richten vmbo school in Mill vertellen het u graag. Maar liever laten we het woord over aan de mensen in onze regio die destijds zelf naar het regionale onderwijs in Mill gingen. Wij vroegen Linda en Jet om oud leerlingen en docenten te interviewen over die tijd en hoe zij die ervaren hebben.

Voor weer een goed verhaal zitten we deze keer bij Irma Selten. Irma is geboren in Mill en woont nu met haar partner Jaap in Langenboom. Ze hebben samen een drieling, 1 jongen en 2 meisjes. Momenteel werkt Irma alweer 15 jaar op het stafsecretariaat Neurologie bij het Radboud UMC in Nijmegen. Ze ondersteunt de neurologen en verricht allerlei andere administratieve zaken. Daarvoor heeft ze gewerkt bij Fitland, Goossens Meubelen en Smits Metalen Ramen. Ook hier ging het om kantoorbanen.

Na de basisschool ging Irma naar de MAVO in Mill. Ze vertelt het daar enorm naar haar zin te hebben gehad. Iedereen ging onderling heel gezellig met elkaar om en ze heeft daar veel plezier gehad in een fijne omgeving. Irma vond echter de school in Mill al best wel groot, maar de goede sfeer zorgde ervoor dat ze snel gewent raakte. Wat haar vooral is bijgebleven, is dat je op school zomaar een lokaal binnen kon lopen waar getimmerd of gemetseld werd. Dat maakte flinke indruk op haar en ze vond het fascinerend om te zien wat er allemaal gemaakt kon worden. De lessen in algemene verzorging vond Irma ook heel leuk. Met de meeste leerkrachten had Irma een prima band. En natuurlijk werden er weer leuke herinneringen opgehaald. Na haar eindexamen is Irma de HAVO gaan doen in Nijmegen en daar kwam ze erachter dat Mill best wel kleinschalig en vertrouwd was. Dus achteraf was Irma heel blij dat ze die route gekozen had. Zo heeft ze de eerste vier jaar flink veel zelfvertrouwen op kunnen doen om nog 2 jaar naar een echt grote school in Nijmegen te gaan. Na het behalen van haar HAVO diploma, was het de bedoeling de toneelschool te volgen. Haar kinderdroom was, om een Hollywoodster te worden. Tja dat was makkelijker gezegd dan gedaan. En hier zit ik nu dan in Langenboom, zegt ze lachend.

Irma is een zelfbewuste, gelukkige vrouw. Ze benadrukt dan ook dat, het voor alle kinderen die na de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan, het belangrijk is om te starten op een kleine veilige school. Een vertrouwde omgeving is voor alle kinderen belangrijk om aan hun zelfvertrouwen te werken. Zodat er in de vervolgstappen naar hun toekomst minder barrières zijn om de wereld aan te kunnen. 

Kinderen met een VMBO advies, zijn voor de toekomst van Nederland heel belangrijk. Zij gaan ervoor zorgen dat er huizen gebouwd gaan worden, waar de kranen goed werken en waar je ’s avonds gezellig de lichten aan kan doen. Maar ook voor de verzorging van de zieken en zwakkeren om ons heen, zijn deze leerlingen keihard nodig. Kinderen met zulke opleidingen worden, en velen zijn dat nu al, de spil van de maatschappij. Mensen die met logica, technische vaardigheden en gezond verstand de economie draaiende houden. Hoe vet is dat!