Foto: Rini Cornelissen

Door Elly Meijnders - In de week van 3 t/m 24 juni wordt door Platform Toegankelijk Mill (voorheen PGM) een campagne georganiseerd om de burgers zelf de toegankelijkheid te laten schouwen van trottoirs en voetpaden in de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert, Langenboom en Mill.

Belemmeringen

Corné Kremers, Elly Meijnders en Guus Fonteijn hebben vijf gasten ontvangen voor podcasts over dit onderwerp. In het tweede gesprek is Bert Cornelissen te gast. Bert wandelt veel en is slechtziend, aan hem de vraag wat hij aan belemmeringen ondervindt tijdens zijn wandelingen.

Spiegel

Bert: “Ik wandel zo’n 5 tot 6 kilometer per dag. Naar onze eigen dorpen, maar ook naar Zeeland, naar mijn dochter. Ja, ik vraag me heus wel eens af, potverdrie hoe kunnen ze zoiets nou hier neerzetten. Een auto op het trottoir, sorry, ik heb je spiegel geraakt. Neen, niet expres. Toen mijn vrouw nog leefde, reed ik haar veel in de rolstoel. Nou dan moet je van het trottoir af, dat moet je toch niet willen”. 

Inzet

Corné praat met Bert over zijn slechtziendheid en hoe dat allemaal zo is gekomen. Het zicht van Bert is aan beide ogen nog 15%. Bert vertelt dat het in 2013 “helemaal donker is geweest”. Door behandeling met name in het Oogziekenhuis in Rotterdam is zijn zicht wat verbeterd, maar het is duidelijk dat dit proces een enorme inzet heeft gevergd. 

Bert: “En het begrip van mensen voor slechtzienden is soms verschrikkelijk. Ik had een slechtziende collega op mijn werk, daar zei iemand tegen: “Ga jij maar opzij staan, jij ziet het toch niet. Dat kan dan als een geintje bedoeld zijn, maar het is toch cru”. 

Plezier

“Er zijn goeie geintjes en slechte geintjes”, reageer ik verontwaardigd. Bert, jij verzorgt de kippen en geiten van de Aldenhorst bij jou om de hoek. Ik mag van jou de kapjes van mijn brood bij ze brengen en ik wil je zeggen dat ik daar veel plezier aan beleef. Ze kennen mij inmiddels, maar jou kennen ze nog beter”. 

Bert met een brede lach: “En ik beleef daar ook heel veel plezier aan. Supermooi, zo’n moeder met 2 kleintjes”. 

Beluister het hele interview via de Neije Krant Podcast. Deze is via alle podcastproviders of podcast-apps te beluisteren. Ook kan dit via de Podcastpagina op www.inmill.nl.