Foto: Rini Cornelissen

Door Elly Meijnders - In de week van 3 t/m 24 juni wordt door Platform Toegankelijk Mill (voorheen PGM) een campagne georganiseerd om de burgers zelf de toegankelijkheid te laten schouwen van trottoirs en voetpaden in de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert, Langenboom en Mill.

Belemmeringen

Corné Kremers, Elly Meijnders en Guus Fonteijn hebben vijf gasten ontvangen voor podcasts over dit onderwerp. In de derde aflevering is Corry Toonen, voorzitter van de Zonnebloem te gast. Corné vraagt hoe zij bij de Zonnebloem terecht is gekomen.

Zorg

Corry: “Ik kom oorspronkelijk uit de zorg. Ze zochten bij de Zonnebloem vrijwilligers. Ik was twee jaar vrijwilliger toen ze mij vroegen of ik voorzitter wilde worden. Ondertussen ben ik dat nu al 18 jaar. Wat wij doen? Ik zorg met 25 vrijwilligers ervoor dat mensen met een beperking leuke dingen kunnen doen en wij doen veel huisbezoek. Ik zou er wel meer jongeren bij willen hebben”. 

Elly meent: “Jongeren hebben weliswaar een beperking maar willen liever niet leven als een beperkte. Dat kan ik wel begrijpen”. 

Huisbezoek

Corry: “Voordeel van ons werk is dat ik alle 110 gasten ken. Ik weet wat zij nodig hebben. Bij het huisbezoek krijgen wij dan ook te horen welke belemmeringen zij tegenkomen, zoals een auto op het trottoir”.

Elly: “Ik heb veel positieve ervaringen. Iedere auto stopt voor mij, ik lach altijd stralend naar ze en zwaai. Ik krijg ook veel hulp aangeboden. Dat is fijn want vragen om hulp moet je leren, dat is heel moeilijk”.

Corné: “Corry veranderen mensen ook in de loop van de tijd?”

Nieuwtje

“Ja, ze worden ouder, hè, en ze krijgen meer problemen bij het functioneren. En natuurlijk ook bij hun deelname in het verkeer buiten en in de maatschappij. Maar ik heb ook nog een leuk nieuwtje. Op 7 juni vieren wij ons 65jarig bestaan, dan gaan we lekker eten en vertelt Pastoor James zijn levensverhaal. Neen Corné, ik weet wat je gaat vragen, maar dat is alleen voor de gasten van nu. Nieuwe gasten mogen zich ná 15 juni opgeven”, aldus een strenge Corry Toonen. 

Beluister het hele interview via de Neije Krant Podcast. Deze is via alle podcastproviders of podcast-apps te beluisteren. Ook kan dit via de Podcastpagina op www.inmill.nl.