Foto: Cockie Kremers

Tatyana Rietveld kwam 21 jaar geleden vanuit Oekraïne voor de liefde naar Nederland. Ze is geboren in de buurt van Kiev. Ze woont samen met haar partner Fred Bussemaker in Mill en sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken zijn ze actief in het opvangen van Oekraïners en het begeleiden van hen.

Maar ook zamelen ze spullen in net als Marloes Berends uit Mill. Als redactie van De Neije Krant spraken we met hen en dit gesprek is in zijn geheel te beluisteren in De Neije Krant Podcast.

De ochtend dat Rusland het thuisland van Tatyana binnenviel maakte Fred haar wakker met de boodschap dat hij slecht nieuws had. Tatyana: “Het eerste wat je dan denkt is, hoe is het met de familie. We gingen bellen en vragen, maar niemand wist iets en we dachten toen nog dat het snel afgelopen zou zijn. We wilden wat doen, maar wisten niet wat we konden doen en hoe we ermee moesten beginnen.” Snel nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak was er een demonstratie in Nijmegen en werden georganiseerde acties opgestart om spullen richting Oekraïne te kunnen sturen. 

Ook Marloes Berends is sinds het begin van de oorlog actief bezig met het inzamelen van spullen. Dit in eerste instantie vooral voor dieren. “Ik zag beelden van mensen die op de vlucht waren samen met hun huisdieren. Ook paarden werden losgelaten omdat mensen dachten, we kunnen ze beter loslaten dan hebben ze wellicht meer kans op overleven dan opgesloten in een stal laten staan.” Haar oproep voor diervoeding leverde destijds heel wat op en dat is allemaal goed terecht gekomen. Maar ook nu is Marloes nog steeds erg actief met het inzamelen van spullen.

Tatyana vertelt dat ze zelf niet de nijging had om naar Oekraïne te gaan. “Ik wilde niet daar nar toe, maar ik wilde mijn familie juist uit de oorlog halen. Maar mijn familie wilde er niet weg, ze dachten dat het maar even zou duren, het is wat onrustig maar we blijven hier zeiden ze.” Maar na een week of 3 zijn er toch een aantal familieleden en kennissen van Tatyana naar Nederland gekomen en bij hen thuis en in de omgeving opgevangen. Na enkele weken nam de gemeente de huisvesting van de Oekraïners over, eerst werden ze ondergebracht in Linden en ondertussen wonen ze op een camping in Sint Anthonis. 

Bijzonder is dat blijkbaar alles went, zelfs raketaanvallen. “Soms zijn we met familie aan het bellen en horen we het luchtalarm op de achtergrond. Ze kijken dan op een app en als ze dan zien dat het een wat trage raket is maken ze er een grapje over, deze duurt wel een half uur voor die hier is.” Tatyana en Fred zijn als vrijwilligers voor de vluchtelingen actief en helpen hen met wet- en regelgeving in Nederland en Tatyana is regelmatig actief als tolk. Ook begeleiden zij Oekraïners bij bezoek aan bijvoorbeeld tandarts en dokter.

Er is nog altijd behoefte aan vrijwilligers voor begeleiding van de vluchtelingen hier, maar ook aan spullen die men naar Oekraïne kan sturen. Marloes: “Naast inzamelen moet je ook telkens zoeken naar een mogelijkheid om het daar te krijgen. Nu heb ik weer contact met een organisatie die spullen naar Kiev brengt. Ik zamel vooral voor dieren in, maar daar is ondertussen meer bijgekomen zoals luiers, incontinentiemateriaal, zeep, wasmiddel, EHBO spullen, kaarsen, paracetamol en lang houdbare levensmiddelen, maar niet in glazen potten, want dat kan stuk gaan tijdens transport.” Spullen kan men inleveren bij Marloes aan de Wilhelminastraat 13 in Mill. 

Beluister het hele gesprek in De Neije Krant Podcast. Dit kan via elke podcast-app of via de Podcastpagina op www.inmill.nl.