De initiatiefnemers van de nieuw op te richten vmbo-school in Mill vertellen het u graag. Maar liever laten we het woord over aan de mensen in onze regio die een verbinding hebben of hadden met het huidige regionale onderwijs in Mill.

Wij vroegen Linda en Jet om oud leerlingen en docenten te interviewen over die tijd en hoe zij dat ervaren hebben.

Jet heeft deze keer een interview met Lydia Koetsier van Boxtel. Dochter van Gerrit en Ada van Café ’t Heike in Mill. De foto werd gemaakt door Kristel Beelen van Mooi & Mooi Fotografie.

Momenteel is Lydia, ‘in between jobs’ zoals ze dat tegenwoordig noemen en heeft dus wel tijd voor ons interview.  Lydia vertelt dat ze na haar basisschooltijd het VMBO in Mill bezocht. Gemakkelijk omdat het dichtbij was en omdat veel klasgenoten hier ook naar toe gingen. Ze heeft dit ervaren als een hele fijne tijd. Op de school was de sfeer heel goed te noemen. Ons kent ons, dat is Lydia wel bijgebleven. Het voelde vertrouwd, de band met klasgenoten en docenten was erg sterk en heel gemoedelijk. Ze voelde zich enorm veilig en ook echt thuis op de school. Lydia volgde de richting verzorging en heeft die in Mill ook helemaal afgemaakt. 

Wat haar het meeste aansprak op school waren de praktijklessen. Het koken en gewoon bezig zijn met verzorging. Heerlijk je handen laten wapperen was voor Lydia absoluut geen probleem. Daar genoot ze enorm van. Ook het snoepwinkeltje van Mientje staat nog in haar geheugen gegrift. Heerlijk in de pauze genieten van een lekker broodje of iets anders lekkers. 

Een andere fijne herinnering heeft Lydia aan de werkweek van school naar Klein Vink in Arcen. De reis ging op de fiets. Ieder groepje kreeg een eigen budget waarvan je eten moest kopen en uiteraard zelf koken. Ze hebben daar ook gezwommen en enorm veel plezier gehad. Het was een (feest) werkweek. Ook het galafeest bij het Lagerhuis in Mill zal ze nooit meer vergeten, dat ging er toen heel anders aan toe dan tegenwoordig. Het werd een feest om in te lijsten zo mooi.

Nadat ze haar diploma had behaald, vertrok Lydia naar de Heliconschool in Nijmegen voor de opleiding tot vakbekwaam medewerker in de bloemenbranche. Dit was wel even wennen, niet bepaald een kleinschalige school. 

Lydia en haar man Gerard hebben 1 zoon, Jesse. Ze zouden het fijn vinden als hun zoon straks ook de mogelijkheid krijgt om naar een kleinschalige school te gaan. Een school waar het dorpse gevoel een beetje in stand gehouden wordt. Waar leerlingen en leraren elkaar goed kennen en op elkaar kunnen rekenen, als er iets aan de hand zou zijn. Jesse is nog jong, zodat Lydia en Gerard geen ouderverklaring kunnen invullen. Ze hoopt dat ouders met kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar dit wel willen doen. En ook al gaat jouw eigen zoon of dochter straks niet naar die regionale school, vul ‘m dan in voor andere ouders. Zo kunnen kinderen en ouders in de toekomst een keuze blijven maken tussen kleinschalig onderwijs of een grote school.

Een school waar je fijn kunt leren, dingen kunt doen waar je plezier in hebt en je veilig voelt. Dat is wat elke ouder zijn kind gunt.

Link naar ouderverklaring: https://duo.nl/apps/initiatief-nieuwe-scholen/index.html#/gegevens/227