Inmiddels is de vakantieperiode voor de meesten van u voorbij. Uw kinderen gaan weer naar school en velen hebben de grote stap naar het voortgezet onderwijs gemaakt. Voor zowel ouders als kinderen kan dit een spannende tijd zijn.

Bevalt de nieuwe klas en hoe zijn de leraren? Maar vooral, heeft mijn kind de juiste schoolkeuze gemaakt?

De afgelopen maanden hebben wij veel aandacht besteed aan het bekendmaken van ons initiatief om Regionale vmbo Peelrand op te richten. En is veel nadruk gelegd op het belang van een kleinschalige vmbo-school in onze regio als ook het verzamelen van steunverklaringen. Mooie interviews en columns in onder andere De Neije Krant hebben ons initiatief kracht bijgezet!

Tijd voor inhoud

Het wordt nu tijd voor de inhoud, want we begrijpen dat ouders willen weten over wat voor soort onderwijs het nu eigenlijk gaat. Ontwikkelingen in onderwijsland laten zien dat er vraag is naar vernieuwend onderwijs. Dit onderwijs legt de nadruk op actief leren, waarbij leerlingen betrokken worden bij hun eigen leerproces en de mogelijkheid krijgen om zelfstandig te ontdekken en te onderzoeken. Met het doel om hen voor te bereiden op de snel veranderende wereld en hen de vaardigheden en mindset te geven voor succes. 

Er zijn verschillende soorten vernieuwend onderwijs en wij zijn van plan om het beste van deze onderwijsconcepten te combineren. Belangrijke waarden zijn: passend onderwijs, veilige leeromgeving, kleinschalig en goede (praktijk)lessen. Op deze manier denken wij uitvoering te kunnen geven aan gepersonaliseerd onderwijs. 

Een flinke klus!

Achter de schermen werken wij momenteel hard aan het uitwerken van de wettelijke kwaliteitseisen. Wat is onze visie op burgerschapsonderwijs en onderwijstijd? Maar ook welke voorzieningen bieden wij leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en hoe wordt de ontwikkeling van de leerling gemonitord. Niet alleen de leerling, maar ook personeelsbeleid en -bekwaamheid, medezeggenschap en niet te vergeten de financiën zijn belangrijke onderwerpen. Inmiddels zijn wij ook in gesprek met de gemeente Land van Cuijk, omdat zij verantwoordelijk is voor de huisvesting van onze nieuwe school.

Proces

Het schrijven van beleid voor deze kwaliteitseisen is heel veel werk en we merken nu pas echt hoeveel tijd het kost om de aanvraag voor de nieuwe school te realiseren. Niet te vergeten dat we pas begin dit jaar een start hebben gemaakt! We hebben dan ook extra tijd nodig, tijd die DUO ons ook geeft. 

Wij kunnen u op dit moment dus nog geen exacte details geven. Wij houden u de komende tijd graag op de hoogte via De Neije Krant, onze website en Facebookpagina!

Klankbordgroep

Wij zijn en blijven enthousiast om ons concept verder vorm te geven! Om dit goed te blijven doen, hebben wij hulp nodig en willen we graag een klankbordgroep opzetten voor input, feedback en advies. We denken hierbij aan experts in en met het onderwijs (leerkrachten, management) maar ook op het gebied van communicatie/marketing of financiën. In ieder geval een groep die fungeert als een kritische spiegel en een waardevolle input biedt in dit proces. In een later stadium zijn we ook op zoek naar mensen die graag weer bij willen dragen aan het verzamelen van de nodige steunverklaringen voor deze school.

Heeft u hiervoor belangstelling en wilt u ons helpen om een breed draagvlak te creëren voor een kleinschalig vmbo in onze regio, neem dan contact op met Bart Hermanussen (telefoon 06-29198881) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij gaan graag met u in gesprek!

Kernteam Regionale vmbo Peelrand