Op 8 november vindt de jaarlijkse uitreiking plaats van de Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg. En dit jaar behoort Antoon van der Horst, directeur van Van der Horst aannemers te Mill tot een van de drie genomineerden.

‘Natuurlijk zijn we trots op deze nominatie! Het is een erkenning voor ons hele team, zelfs voor de bouwsector in onze regio’, aldus Antoon. 

Ondernemersverhalen die raken

De ondernemersprijs gaat om verhalen die raken. En dat doet het verhaal van familiebedrijf Van der Horst zeker. Sinds 1993 staat Antoon van der Horst als derde generatie aan het roer van deze florerende organisatie. Antoon: “Het bouwbloed stroomt al 3 generaties door de aderen. Mijn opa heeft in 1930 samen met een compagnon Van Bommel & Van de Horst opgericht. Mijn vader is in de jaren ‘50 in het bedrijf gekomen. Als kleine jongen ging ik al mee naar de bouw. Na mijn studie Bouwtechnische Bedrijfskunde ben ik in 1993 in het bedrijf gekomen.”

Kwaliteit en duurzaamheid

Antoon en zijn team staan voor vakmanschap en kwaliteit. Het bedrijf blinkt uit bij complexe uitdagingen in de sectoren Sportaccommodaties, Onderwijs, Zorg, Publieke gebouwen en Bedrijfshuisvesting. Maar ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. “Wij denken niet in kwartalen maar in generaties. Bij onze Design & Build projecten ontwerpen we voor de toekomst. Niet alleen omdat we het gebouw ook 25 jaar onderhouden, maar ook denken we vooraf na over wat je over 40 jaar nog met een gebouw kunt. Daarvoor krijgen de gebruikte materialen bij sommige projecten nu al een identiteit en worden ze opgeslagen in een databank. We zijn zelf als bedrijf heel duurzaam, zo waren we 12 jaar geleden al gasloos door het gebruik van een warmtepomp en inmiddels zijn we nu zelfs energiepositief. En bij de recente herinrichting van het kantoor hebben we gewerkt met circulaire materialen. Zo hebben we van oude deuren zit/sta-bureaus gemaakt. Maar ook voor onze opdrachtgevers bouwen we heel duurzaam. We denken hierin mee en geven advies”, vertelt Antoon.

Regionaal betrokken

Met een sterke affiniteit voor de regio, is ongeveer 85% van het personeel afkomstig uit de lokale gemeenschap. En dat is geen toeval. Antoon zet zich in om medewerkers in de regio te behouden door te werken aan de leefbaarheid in de dorpen, bijvoorbeeld met het Dorpsplan in Langenboom, de realisatie van de Brink kiosk in St. Anthonis en door de oprichting van Region Vastgoedontwikkeling. “Region ontwikkelt en realiseert projecten voor en door de regio”, legt Antoon uit. “Daarnaast ben ik actief betrokken bij verschillende regionale scholingsinitiatieven, waaronder TechnoPromo en Sterk Techniek Onderwijs om de jeugd te enthousiasmeren voor de techniek. Dat vind ik heel belangrijk, want zij zijn de toekomst.”

Sterk team

Naast aandacht voor het werven van nieuwe collega’s, is Van der Horst ook continu bezig met de ontwikkeling van hun waardevolle medewerkers. Antoon vertelt: “Als leerbedrijf leiden we leerlingen op en bieden we traineeships aan. Maar ook vaste teamleden krijgen alle ruimte en kansen om zich te blijven ontwikkelen. Daarnaast doen we de naam familiebedrijf nog steeds eer aan met veel bijeenkomsten en uitjes het hele jaar door. We zetten graag een stapje extra voor onze mensen. Een gebrek aan goede arbeidskrachten zal ook de komende jaren een rol blijven spelen, we zullen met steeds minder mensen steeds meer moeten doen. Zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden is een voorwaarde, net als het blijven opleiden van mensen en het efficiënt uitvoeren van ons werk. Wij zijn al vele jaren bezig om mensen enthousiast te maken en houden voor ons geweldige vak en daar blijven we mee doorgaan.”

Bouwblik op de toekomst

De slogan van Van der Horst is ‘vindingrijk bouwen’. Geen loze leus, maar iets wat in het DNA zit. Antoon: “We gaan als team voor complexe uitdagingen, omdat onze meerwaarde dan pas echt tot zijn recht komt. Juist dan moet je vindingrijk zijn om samen met je opdrachtgever, architect en bouwpartners tot de best mogelijke oplossing te komen. Onze eerste vraag bij een nieuw project is dan ook: kunnen 10 anderen het ook? We behoren al in de top van Nederlandse bouwers als het gaat om gemeentelijke sportaccommodaties, denk aan wedstrijdzwembaden met sporthallen. De komende jaren willen we deze positie vasthouden en verder uitbouwen naar andere sectoren waar ook complexiteiten te vinden zijn. Hierbij wordt het verduurzamen van vastgoed een steeds belangrijker thema. De afgelopen jaren hebben wij al een begin gemaakt met circulair bouwen en dit zal in de toekomst een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij. Onze kennis van duurzaam bouwen blijven we ontwikkelen, want de innovaties op dit gebied staan niet stil. Alles met als doel een zo klein mogelijke CO2-footprint achter te laten.”

Ontroerd en verrast

Een hardwerkende aannemer en bouwpartner dus. En dan is daar ineens de nominatie voor de Ondernemersprijs van Land van Cuijk en Noord-Limburg. “Ik was blij verrast, maar zelfs ook ontroerd dat al dat harde werk is opgevallen. Ik ben inmiddels al dertig jaar in het bedrijf en dat leid je met vallen en opstaan; het is mooi dat daar aandacht voor is. Daarbij vind ik de nominatie voor onze mensen zélf zeker zo belangrijk: zij maken het mogelijk. En deze positieve aandacht werkt nu al: na de bouwvak zijn hier maar liefst elf nieuwe mensen aan de slag gegaan. Uit eigen regio! Daar zijn we enorm blij mee”, sluit Antoon trots af. 

We zijn in Mill en omgeving enorm trots op deze prachtige nominatie. Help jij Van der Horst aannemers om deze prestigieuze prijs te verzilveren? Surf naar https://www.deondernemersprijs.nl/ondernemersprijs-2023/breng-nu-je-stem-uit/ en stem op Antoon van der Horst. Vergeet niet je stem via de email te bevestigen!