Donderdag 28 september hebben de toekomstige bewoners van Villa Oranje meegeholpen met de sloop van de voormalige locatie van Jan Linders op de hoek van de Oranjeboomstraat en Stationsstraat in Mill.

Hiermee wordt het begin gemaakt voor Villa Oranje, een appartementenvilla met 13 appartementen, een ondergrondse stallingsgarage en omringende tuin. Het plan zal circa medio 2025 worden opgeleverd volgens ontwikkelaar Symphony Estates uit Eindhoven. 

Sloophandeling en tijdcapsule

Eén van de kopers trok met hulp van de kraanbestuurder vanuit een grote kraan de achtergevel van het pand naar beneden. Na de spectaculaire handeling, waarbij grote stofwolken en puin optrokken, hebben de kopers hun toekomstwensen in beton gegoten. Deze tijdcapsule wordt tijdens de bouw door Bouwbedrijf Van Schijndel uit Gemert in de fundering van het pand verwerkt. Uiteraard werd er door alle aanwezigen getoost op een voorspoedige bouw en op het toekomstig woongeluk. 

“Centraler kun je niet zitten”

Alle toekomstige bewoners komen uit Mill of directe omgeving, ofwel hebben hier vroeger gewoond. Zij kozen voor Villa Oranje vanwege de locatie, de uitstraling van het pand en de kleinschalige opzet. Zoals één van de kopers eerder zei ‘De locatie, die is natuurlijk perfect: hartje Mill, centraler kun je niet zitten.”

De 10 appartementen en 3 penthouses variëren in formaat van ca. 80 m2 - 130 m2 woonoppervlakte en zijn met de balkons en terrassen veelal gericht op de tuin aan de achterzijde. De hoekappartementen hebben zicht op het kerkplein.

Met details als hoge ramen, dakranden met overstek en de vele dakkapellen refereert de architectuur aan de grandeur van een chique stadsvilla van weleer. 

Locatie met lange historie

Het pand dat nu is gesloopt kent een lange historie, vertelde oud-bewoner Hylke van Lieshout. “Aanvankelijk werd het medio 19e eeuw gebouwd door de ooms van mijn opa. Oorspronkelijk deed het pand deels dienst voor de stalling van rijtuigen – wagens en koetsen – en handel in aanverwante artikelen. Het handelsbedrijf was gevestigd in het achterhuis en in het voorhuis woonde de familie. Nadat mijn opa het pand heeft overgenomen van zijn ooms, hield het pand zowel de functie van winkel als wonen; mijn opa had er een zaak voor woningstoffering en kleding, die later overging naar mijn vader en moeder. Mijn vader deed de woninginrichting en mijn moeder had er een kledingzaak. Later, toen Jan Linders een deel van het pand huurde voor de supermarkt, zijn wij boven gaan wonen en werd de kledingboetiek en beddenspeciaalzaak in het voorhuis voortgezet.” Kort voor de sloop van het pand heeft van Lieshout met een deskundige de plafondornamenten uit zijn ouderlijk huis verwijderd. Deze worden nu gerestaureerd om weer te worden aangebracht in zijn huidige woning. Verder heeft de lokale heemkundekring Myllesheem afspraken gemaakt over de oude voordeur van het huidige pand. Ook deze krijgt in de toekomst weer een mooie nieuwe bestemming in Mill. 

Het laatste appartement is nog beschikbaar voor € 499.900 v.o.n. Meer info vindt u op www.villa-oranje.nl.

Zie voor een door Hen Daams voor Omroep Land van Cuijk gemaakt videoverslag van de officiele start van de sloop de rubriek video op www.inmill.nl.