Dat de ontkerkelijking niet aan Mill voorbijgaat was al langer duidelijk, nu is dat op zich geen nieuws maar met name na de corona periode lijkt het er op dat het extra hard is gegaan.

Werd de zondagsviering voor corona gemiddeld nog wel door 100 parochianen bezocht, momenteel zijn er dat nog gemiddeld 60. Maar dat is het niet alleen, ook het aantal kerkelijke uitvaarten loopt terug het aantal begravingen is veel minder dan in het verleden en huwelijks- en jubileumvieringen zijn er nog slechts sporadisch.

“Dit alles heeft een enorme weerslag op de kerkelijke financiën”, zo laat de Locatieraad van Parochie De Goede Herder weten. “We geven al een aantal jaren meer geld uit dan dat er binnenkomt, de inkomsten zijn kleiner dan de uitgaven en dat houden we op termijn niet vol. Gelukkig zijn er nog veel parochianen die de kerkbijdrage betalen, maar aan de andere kant lopen door allerlei prijsstijgingen de kosten ook steeds hoger op.” Denk hierbij alleen al aan gas en elektra. “We teren op het verleden met andere woorden we spreken onze reserves aan. We zouden nog best enkele jaren in deze vorm kunnen door “kerken”, vervolgens de deur dicht doen en dan zit er 150 jaar “kerkgang” in de Millse Willibrorduskerk op. De volgende generatie moet maar zien wat ze met dit prachtige en indrukwekkende gebouw doen. Maar dit getuigt niet van goed bestuur, we moeten vooruit durven kijken. Willen we ons kerkgebouw voor de toekomst bewaren, dan zal er ECHT iets moeten gebeuren.” 

Wie is eigenaar van de kerk?

De parochie is eigenaar van de kerk. Mill is onderdeel van parochie De Goede Herder (Mill, Langenboom, Wilbertoord, Sint Hubert en Haps). Het Bisdom ‘s-Hertogenbosch kijkt strikt mee met wat er gebeurt, en voordat men overgaat tot “onttrekking aan de Eredienst” zal er een gedegen plan met de juiste financiële onderbouwing klaar moeten liggen.

Is er een kans dat de kerk wordt gesloopt? 

Neen, onze Willibrordus kerk is een rijksmonument en zal daardoor niet gemakkelijk worden afgebroken. 

Moet je onderhoud plegen aan de kerk?

Van een “goed” gebruiker van een rijksmonument wordt verwacht dat hij of zij het pand in redelijke staat houdt (conserveringsplicht), hier zijn subsidiepotjes voor. 

Zo zijn de kerkdeuren en daklijsten afgelopen zomer nog voorzien van nieuwe verflaag. Na de winter wordt de grote glas in lood raam van de kapel aan de marktzijde gerestaureerd. 

“We houden de kerk in Mill wind en waterdicht, maar eigenlijk zou er een totale restauratie moeten plaatsvinden, de kosten daarvoor worden momenteel geraamd op € 3.000.000 ongeveer de helft van deze kosten betalen we dan zelf, daar is absoluut het geld niet voor.”

Wat zou er mogen in de kerk?

Dat is maatwerk, wonen, wonen met zorg, een multifunctionele accommodatie wordt door het Bisdom ‘s-Hertogenbosch zeker toegestaan. Een gokhal, discotheek, of parkeergarage zeker niet. Is het voortbestaan van het kerkgebouw met de komst van een supermarkt gegarandeerd dan zal dit waarschijnlijk in goed overleg nog net kunnen.

“Als we ons kerkgebouw voor de toekomst “veilig willen stellen” dan moet er dus echt iets gebeuren, het zou mooi zijn indien een kapel functie onderdeel uitmaakt van een eventuele herbestemming, zodat gelovigen toch nog naar hun vertrouwde stekje kunnen.”

Vandaar de vraag aan u vanuit de Locatieraad: “hebt U een gedegen plan of idee wat financieel haalbaar is neem dan contact met ons op, wij staan absoluut open voor overleg. Het zou eeuwig zonde zijn dat onze prachtige Willibrorduskerk over een aantal jaren ten prooi valt aan de weergoden, zonder dat er nog iemand naar omkijkt of zijn verantwoording neemt. Zoals waarschijnlijk bekend, zijn er in de gemeente Land van Cuijk al enige goede herbestemmingen gerealiseerd. En zo ligt er in Langenboom al een concreet plan voor een Multifunctionele accommodatie in de kerk en onderzoekt Wilbertoord Vooruit de mogelijkheden voor hun dorp. Kortom, dit is in meerdere plaatsen actueel.”

Voor contact kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem telefonisch contact op met:

Locatieraad Parochie De Goede Herder, Mill:
Frank van Lith: 0630019849
Annemarie Verbeeten: 0650865635 
Jose Reutelingsperger: 0612213848 
Theo vd Bergh: 0647306462
Angelique Hermsen-Habraken: 0642428604