Hoi, ik wil jullie graag iets meer vertellen over FIT, de “zachte” therapie voor chronische pijn.

Ik maak al jaren gebruik van Fascia Integratie Therapie. Bij deze methode wordt er niet alleen gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar ook naar de houding en beweging als geheel en de rol van fascia hierbij. Fascia is ons 3-dimensionaal elastisch bindweefselnetwerk. Tussen deze bindweefsellagen zit vocht dat ervoor zorgt dat spieren soepel langs elkaar heen glijden. Deze bindweefsellagen kunnen door ontstekingen of een trauma plakkerig worden. Daardoor kunnen bindweefsellagen met elkaar verkleven waardoor de elasticiteit en flexibiliteit verminderd. Je ervaart dit als een soort stijfheid waarbij je bewegingen pijnlijker worden. In bindweefsellagen zitten namelijk de sensoren van pijn. Het doel van deze therapie is het optimaliseren van de mobiliteit en stabiliteit van de fascia en het verminderen van triggerpoints en verklevingen.

Steeds vaker komen patiënten bij mij, die na een operatie of trauma, achterlopen met hun herstel. Vaak willen zij teveel, te snel. Er kan dan een fasciaal probleem ontstaan en dan is het niet verstandig om gewoon maar door te oefenen. Het vocht en de afvalstoffen kunnen niet weg en je kan hierdoor juist overbelast raken. Ik wil met deze therapie op zoek gaan naar de onderliggende problemen. Hoe gaat het met de ruimte tussen de bindweefsellagen, zijn er verklevingen en hoe is de afvoer van de afvalstoffen.

Patiënten met littekens kunnen ook tegen problemen van de fascia aanlopen. Doordat ze het gebied van het litteken gaan ontzien, ontstaan er op een andere plek nieuwe problemen. Als je bv een litteken op je buik wilt ontzien, ga je jouw houding veranderen, waardoor bv rugklachten kunnen ontstaan. Door mobilisaties van de fascia en de juiste oefeningen kan je de ROM (bewegingsbereik van spieren en gewrichten) optimaliseren en kunnen de klachten verdwijnen. Meestal zijn er maar een paar behandelingen nodig en kan je snel weer verder.

Ik kan ook gebruik maken van IASTM, dit zijn fascia tools. Met deze tools kunnen verklevingen en beperkingen op specifieke punten worden behandeld. Resultaten zijn vaak direct zichtbaar, meetbaar en merkbaar.

Klachten waarbij FIT en/of IASTM kan worden toegepast zij o.a.:

  • Pijnlijke plekken of stijfheid  in spieren en gewrichten
  • Littekenweefsel
  • Verminderde beweeglijkheid
  • Triggerpoints
  • Herstel na operatie of trauma duurt te lang

Wilt u een afspraak maken of heeft u misschien vragen. 

Stuur een mailtje naar of bel naar:

Katinka Dijsselbloem
Fysiotherapie Mill 
Langenboomseweg 2b
5451 JK Mill
0485-451107 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.