Jaarlijks neemt de top van ijsbereidend Nederland het tegen elkaar op tijdens de IJsVak-Wedstrijden. Er zijn daarbij twee titels in de wacht te slepen; De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie.

Wie het lekkerste ijs maakt, gaat naar huis met De Gouden IJsspatel. Dit jaar streden maar liefst 30 ijsbereiders met hun lekkerste demi-peren-ijs* om deze titel. Na een voorronde en een halve finale, moesten de 10 beste ijsbereiders het gisteren nog een keer live op het wedstrijdpodium tegen elkaar opnemen. Bij de strijd om De Gouden IJscreatie werden 9 deelnemers uitgedaagd om binnen 6 minuten vier identieke ijscoupes te maken. Dit gebeurde ook live op het wedstrijdpodium, onder het toeziend oog van de vakjury, een kinderjury en een zaal vol publiek. 

Gewonnen en genomineerd

Naast winnaars zijn beide ijsbereiders ook nog eens genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar. Net als hun collega-ijsbereiders die de tweede en derde plek in de wacht wisten te slepen. Omdat Mark van Gaal van IJs en Spijs uit Haps in beide categorieën een prijs mee naar huis wist te nemen, is ook Luciano uit Wassenaar, die de vierde plek om de Gouden IJsspatel behaalde, beloond met een nominatie  

In willekeurige volgorde zijn dit de genomineerde ijssalons voor de titel van IJssalon van het Jaar 2024:

  • 'T IJshofje uit Meijel
  • IJs en Spijs uit Haps
  • Ciolato di’ Cello uit Voorhout
  • De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel 
  • IJssalon Pisa uit Zevenaar 
  • Luciano uit Wassenaar 

In de komende maanden zullen alle genomineerde ijssalons worden bezocht door een mystery guest en worden onderworpen aan een grondige hygiënecheck. Wanneer? Dat is natuurlijk onbekend. De winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2024 wordt begin juni bekendgemaakt. 

Demi-ijs

Een demi-ijs is een sorbet- of sherbettijs met een deel zuivel. Het is ijs waarbij 1/3 tot de helft van de sorbetijsmix vervangen wordt door een roomijsmix, dus eigenlijk een combinatie van sorbet en roomijs. Het meest lastige aan het bereiden van dit soort ijs is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft.