Eén van de vele cursussen, die het Hobbycentrum in Mill al jaren aanbiedt, is “Fotografie”. In de ruimte boven staan ongeveer 10 computers opgesteld, want fotograferen bestaat al lang niet meer alleen uit foto’s maken, maar ook het bewerken ervan is van groot belang.

Er wordt gewerkt met het programma “Adobe Photoshop Elements” en de deelnemers krijgen maandelijks een lesbrief, zodat ze thuis alvast kunnen oefenen. Vandaag leren ze hoe ze de afbeelding in een historisch icoon kunnen vervangen door een foto naar eigen keuze. Stap voor stap worden alle bewerkingen hiervoor uitgelegd met behulp van een beamer. Allerlei professionele termen komen aan de orde en iedereen doet zijn uiterste best om het allemaal te volgen, gewoon op ieders eigen tempo.

Eén van de cursisten is onlangs gestart, nadat ie ruim 5 jaar geleden een geavanceerde Nikon fotocamera had gekocht om de bruiloft van zijn dochter vast te leggen. Dat bleek nog niet zo eenvoudig en het fotograferen verdween naar de achtergrond. Maar nu werd het toch echt tijd, dat het toestel weer uit de kast kwam. Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig. 

Hij, maar ook alle andere beginnende cursisten krijgen het advies om de camera op automatisch te zetten en van daaruit alle mogelijkheden ervan te ontdekken. Een andere deelneemster vindt het leuk om de natuur en de dieren vast te leggen en voor iedereen geldt, dat het creëren van herinneringen heel belangrijk is. Door het bekijken van foto’s ga je weer terug naar dat ene mooie moment, al is het al jaren geleden.

Iemand anders vindt het leuk om grappige verjaardagskaarten voor haar kleinkinderen te maken door bijvoorbeeld het gezicht van haar kleinzoon te fotoshoppen in een foto van het team van Ajax of zijn naam op het nummerbord van een hele dure auto. Trots laat ze haar map met lesbrieven zien, waar ze op de voorkant zelf een collage van haar hele gezin heeft gemaakt. Ze vertelt ook enthousiast over hoe je een lelijke vuilnisbak uit een foto kunt verdoezelen of verwijderen.

Soms trekken ze erop uit om mooi plaatjes te schieten, bijvoorbeeld naar het park, de dierentuin of naar het kasteel in Heeswijk Dinther. De meesten waren al jong geïnteresseerd in fotografie, maar hebben er nu de tijd voor gevonden om zich er in te verdiepen. Samen, want wat de ene niet weet, weet de ander wel weer.

Ook wordt er nog uitgelegd hoe je regen kunt toevoegen aan een bestaande foto. Je kunt zelfs bepalen uit welke hoek de neerslag komt en hoe lang de regendruppels zijn. Het zijn heel wat stappen en klikken, voordat het pijpenstelen regent, maar dan heb je ook wat. Alhoewel, wie wil er nou regen, vooral gezien de afgelopen regenachtige periode? Dus er wordt gevraagd of sneeuw ook mogelijk is, dat kijkt toch wat gezelliger.

Volgende maand gaan ze leren hoe je een object in een foto kunt verplaatsen en zal een stokstaartje van links naar rechts in de foto moeten verhuizen. Dat wordt de opdracht om thuis voor te bereiden. 

Dan wordt er nog even een groepsfoto van het Millse Smartlappenkoor onder de loep genomen. Altijd staat er wel iemand met de ogen dicht, omdat die net op het verkeerde moment knippert. Hoe dat aan te pakken, is ook het doel van de volgende les. 

En o ja, “panning”! Ooit van gehoord? Dat is een techniek, waarmee je extra beweging en snelheid in een foto kunt creëren, hetgeen dan in een streperig effect resulteert. Weer wat geleerd! Op naar het perfecte plaatje!  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.