Foto: Hen Daams

Vorige week dinsdagochtend 26 maart is er een zwaluwtil (zwaluwhotel) geplaatst in het Aldendrielpark in Mill. Op een paal van zo’n 6 meter zijn 28 zwaluwnesten aangebracht. Hiermee wil men huiszwaluwen waarvan het eigen nest is verstoord een veilige broedplaats bieden.

Daarnaast zijn de meeste nieuwbouwwoningen niet meer voorzien van een overstek en daardoor minder geschikt voor zwaluwen om een nest te bouwen. Vandaar dat Stichting Aldendrielpark deze vogels graag een handje wil helpen. Dat zwaluwen graag gebruik maken van dit soort zwaluwhotels blijkt bij de eerder geplaatste nesten in o.a. Uden en Odiliapeel. 

Dit alles is mede mogelijk gemaakt door het Brabantslandschap en de Postcode Loterij. Speciale dank gaat vanuit Stichting Aldendrielpark uit naar Anselm van Elk uit Mill voor het graafwerk en plaatsing van de zwaluwtil in het park. Bij de plaatsing was ook Hans van den Heuvel uit Boekel aanwezig, hij is de bedenker en bouwer van dit zwaluwhotel. Hij vertelde dat zwaluwen duizenden muggen per dag eten, dus daarmee zorgen zij ervoor dat bezoekers van het park daar minder last van zullen hebben. 

Bekijk een door Hen Daams van Omroep Land van Cuijk gemaakt filmpje van de plaatsing van de zwaluwtil in de rubriek Video op www.inmill.nl.