Foto: Kristel Beelen-Hendriks @Mooi & Mooi Fotografie

Kasteel Tongelaar in Mill is één van de 19 Brabantse horecabedrijven die meedoen met de Food Waste Challenge 2024. Chef kok Hans van der Steijn en zijn team gaan de uitdaging aan om voedselverspilling in de keukens te meten en te reduceren.

Door minder voedsel te verspillen draagt de horeca bij aan een beter milieu en klimaat. Ook is het beter voor ieders portemonnee, hoewel in de dagelijkse praktijk het knap lastig blijft om hier serieuze stappen in te zetten. 

Challenge accepted!

"Iedereen die in de horeca werkt weet hoe moeilijk het is om verspilling tegen te gaan”, vertelt Hans van der Steijn. “Bij een diner of buffet wil je dat niemand iets tekort komt en maak je liever teveel dan te weinig. Ook bij het draaien van je vaste lunchkaart is het lastig. Wij wisselen elk seizoen van kaart en dan proberen we bij het bedenken van de gerechten rekening te houden met houdbaarheid, strak inkopen enz. Maar je wil ook geen ‘nee’ verkopen. Alles op de kaart moet ook altijd te bestellen zijn.” Is daar misschien nog winst te behalen vragen wij ons af? Of in de grootte van porties op een bord? “Jazeker” vult Emil Minten aan. "Maar dat vraagt ook flexibiliteit van de gast. Dat je accepteert dat soms iets gewoon op is. Of dat je van te voren aan geeft, wanneer je geen grote eter bent, dat je liever een kleinere portie hebt."

Deelnemers aan Food Waste challenge worden gecoacht en geholpen door o.a. het koning Willem 1 College in Den Bosch. Heb je zelf tips voor Hans? Laat het vooral weten! Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De Horeca Food Waste Challenge wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd: de vorige editie verspilden de deelnemende horecaondernemers in Noordoost-Brabant ruim 40% minder voedsel! Op 13 mei wordt de winnaar van de competitie bekend gemaakt in Den Bosch.