Van der Horst aannemers uit Mill heeft in één keer de hoogst haalbare trede bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt.

Uit de onafhankelijke toetsing blijkt dat Van der Horst op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Donderdag 28 maart reikte wethouder Willy Hendriks-van Haren het certificaat uit aan de directie van het bedrijf. 

Sharon van der Aa (personeelsfunctionaris): “Bij Van der Horst vinden we het onze verantwoordelijkheid om jongeren en nieuw talent enthousiast te maken voor de bouw en om hen op te leiden. We hebben daarom altijd een aantal leerlingen in dienst. Ook nemen we regelmatig mensen aan die 55+ zijn. Zij hebben ontzettend veel ervaring en verdienen gewoon een kans. Daarnaast verzorgt IBN de schoonmaak op kantoor en in onze bouwketen. Zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En tot slot werken we zoveel mogelijk met onderaannemers die ook sociaal ondernemen. Dat noemen we sociaal inkopen. Dit alles deden we al jaren, maar nu hebben we dit voor het eerst laten auditen.”

Trede 3: koploper

Van der Horst scoorde ‘Trede 3’ op de PSO-prestatieladder. Dat betekent dat het bedrijf koploper is als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. Er zijn bij Van der Horst nu (in)direct meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam, dan bij organisaties met dezelfde grootte. De audit is uitgevoerd door bureau Normec. De auditeur is een hele dag mee op pad geweest en heeft interviews gehad met mensen uit de doelgroep. Een oudere medewerker, een leerling en een leermeester. Van der Horst belandde meteen op de hoogste trede. Een kroon op het werk dat de organisatie ook in de toekomst voortzet. Ze blijven investeren in jongeren, want de jeugd heeft de toekomst.  

Feestelijke uitreiking

Op donderdag 28 maart bezocht wethouder Willy Hendriks-van Haren Van der Horst. Zij reikte het certificaat uit aan Antoon van der Horst. Dat was een feestelijk moment. Directieleden van Van der Horst zorgden voor een mooie taart, gaven een korte presentatie over waarom zij sociaal ondernemen zo belangrijk vinden en verzorgden een rondleiding door het pand. Alle medewerkers kregen een Fair Trade chocoladereep van Tony Chocolonely met speciaal ontwerp. 

Over PSO

Inclusief werkgeverschap
Het doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Door meer organisaties socialer te laten ondernemen groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe. 

Niveaus van de PSO-Prestatieladder
Het PSO-keurmerk kent vijf prestatieniveaus: de Aspirant-status, Basistrede, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving. 

Meer informatie?
Wil je meer weten over de PSO of over de verschillende treden, kijk dan op www.pso-Nederland.nl.