De drie hoofdrolspelers tijdens de boekpresentatie op zondag 21 april te Myllesweerd (Mill) ter ere van Henk van Kessel: auteur Marcel Hermans, Henk van Kessel en Tony van Duren. (Foto: John Hofmann)

RIJKEVOORT/MILL - Een boekpresentatie op zondagmiddag 21 april in Myllesweerd in Mill voor een uitverkochte zaal met 400 wegraceliefhebbers ter ere van een legendarische topcoureur uit Mill met de naam Henk van Kessel.

Door Frans Fleuren

Even voostellen de absolute hoofdrolspelers van deze voormalig motorcoureur van wereldfaam (50cc, 125 cc en wereldsnelheidsrecord). Organisator is de Stichting Classic Motocross Nl, bestaande uit auteur Marcel Hermans en zijn partner Barbara Jonkman uit Rijkevoort. 

Dit wordt het derde boek van schrijver Marcel Hermans. De twee succesvolle vorige boeken hadden als titel: ”Motocross der Azen, het gouden tijdperk (2014) en Jan Clijnk, het atoomkanon uit Helmond (2018). Aan zijn derde boek werkte Marcel niet minder dan vier jaar. “ Een geweldig arbeidsintensieve klus, die ik echter met veel plezier samen met Barbara verrichtte.”

De belangrijkste persoon die middag is natuurlijk Henk van Kessel, geboren en getogen in Mill, inmiddels 77 jaar, maar nog heel fit. Hij is de echtgenoot van Sjanny en samen hebben zij twee dochters genaamd Wendy en Kim. “Zonder Sjanny was ik nooit een zo succesvolle wegracer geworden.” 

De derde man in kwestie is Tonny van Duren (68), vriend van Henk en sedert 2007 woonachtig in Mill, ook wegracer en rijdt nu al diverse jaren 50 cc Klassiek en met veel succes. Kampioen in 2022 en 2023 van de Historische Motorsport Vereniging (HMV). Tony maakt samen met drie andere coureurs deel uit van het Henk van Kessel Racing Team. “Henk staat,” aldus Tonny, “al sinds vroeger bekend als de Man met de Gouden Handjes.”

En dat blijkt al heel snel als men de werkplaats van Henk betreedt te Mill. Al het gereedschap is perfect geordend. Henk werkt op dat moment met scherpe aandacht en passie aan een motorblok. Ruimt het zilveren afval snel en grondig op. Hij laat me vervolgens zijn prachtig museum zien dat meteen grenst aan zijn werkplaats. Daar verhaalt deze ras verteller over zijn successen als wegracer in de 50 cc en 125 cc. Zo wijst hij vol trots naar zijn racemotoren, maar ook naar alle TT bordjes(Assen) die hij verzamelde sedert eind jaren 40. 

“Toch,” zo beweert Henk met enige droefenis in zijn stem, “had ik veel over gehad voor een overwinning op dit beroemde TT circuit, waar jarenlang op de zondag 120.000 liefhebbers op afkwamen. Helaas kreeg de 500 cc altijd de meeste aandacht en dat stak me wel eens.” 

Henk vertelt maar wat graag over zijn grote successen, die vooral gebaseerd waren op zijn groot talent, doorzettingsvermogen, zijn fanatisme en heel sterke wil om te winnen, wat hij ook had bij andere sporten die hij beoefende zoals voetbal (keeper bij Juliana Mill)) en tennis. 

Een greep daaruit: Wereldkampioen in 1974 in de 50cc. 7 overwinningen tijdens WK-wedstijden. 25 keer op het podium en 4 keer van pole tijdens Wk-races. Vele nationale kampioenschappen in de klassen 50 cc en 125 cc. Op 5 september 1977 verbeterde Van Kessel het 50 cc wereldsnelheidsrecord. Hij reed op een nog niet in gebruik genomen Rijksweg 50 tussen Apeldoorn en Zwolle ruim 221 km /uur. 

In 1976 ontving Henk van Kessel de hoogste onderscheiding van de KNMV: de Hans de Beaufort-beker. 

Maandag 22 april wacht een bijzonder bezoek aan de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Ina Adema, te Den Bosch.