Artrose is een aandoening, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen afneemt en klachten kunnen ontstaan. In de volksmond ook wel bekend als slijtage. In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose.

Artrose komt het vaakst voor in de knie en heup en geeft vaak problemen in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen of hurken. Slijtage op zichzelf geeft geen klachten, maar soms gaat het gepaard met ontstekingsreacties waardoor het pijn en zwelling geeft in het gewricht en een verminderde beweeglijkheid van het gewricht. 

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, kan helpen de spieren rondom de heupen en knieën te versterken, de gewrichten soepel te houden en ontstekingsreacties tegen te gaan. Daarnaast is het essentieel om te onderzoeken hoe een gezonde leefstijl nagestreefd kan worden. 

Het GLA:D programma

GLA:D staat voor Good Life with osteoArthritis in Denmark en is ontwikkeld door onderzoekers van de University of South Denmark. Het is een wetenschappelijk bewezen effectief behandelprogramma voor mensen met heup- en/of knieartrose.

Het GLA:D programma bestaat uit voorlichting en oefentherapie door een gespecialiseerde fysiotherapeut. In samenwerking met kliniek ViaSana worden er regelmatig informatieavonden georganiseerd voor deelnemers van het GLA:D programma bij FysioSupport of bij praktijken in de regio. Tijdens deze informatieavond komt onder andere aan bod: Wat is artrose, wat kunt u er zelf aan doen en het belang van bewegen bij artrose. 

Het programma bestaat uit 2 groepssessies per week gedurende 6 weken. Deze richt zich op het versterken van de spieren rondom uw heup of knie en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Hierbij is aandacht voor correcte uitvoering van de oefeningen een belangrijk uitgangspunt. De fysiotherapeut zal de oefeningen de eerste keer samen met u doornemen en dit afstemmen op uw persoonlijke niveau. De opeenvolgende oefensessies zullen in groepsverband zijn. Tijdens het programma werken we ernaar toe dat u voldoende geïnformeerd bent om de oefeningen thuis zelfstandig voort te zetten.

Deelnemers die het GLA:D programma gevolgd hebben, ervaren dit als positief. We zien over het algemeen dat de pijnklachten verminderen, minder of geen pijnstillers meer nodig zijn en deelnemers beter kunnen functioneren in het dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker opstaan uit een stoel, beter traplopen of langere afstanden wandelen.

Als u last heeft van heup- of knieklachten gerelateerd aan artrose, kan dit programma een hele goede behandelmethode zijn. Heeft u klachten en bent u benieuwd of GLA:D mogelijk iets voor u is? Maak dan een afspraak bij één van de gespecialiseerde GLA:D fysiotherapeuten van FysioSupport!

Wilt u eerst meer informatie over artrose?

Mis de informatieavond op 23 april over artrose van ViaSana niet. Kijk voor meer informatie op https://www.viasana.nl/infoavond/.

0485-470166 | www.fysiosupport.com | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.