Als je een voertuig hebt, moet je die voorzien van de goede voertuigoverkapping. Zo blijft jouw auto, motor of fiets beschermd tegen de weersomstandigheden.

Op vlak van voertuigoverkappingen zijn er twee populaire opties, namelijk de gebruikelijke garage en houten carport. Een garage is een volledig afgesloten ruimte voor jouw voertuigen en spullen terwijl een carport dan weer een soort pergola voor auto’s is. Die laatste kan ook omschreven worden als een garage zonder muren die bestaat uit steunpalen en dak. Maar voor welke optie ga je nu het beste? Je komt het hier te weten. We geven je hieronder zeven elementen mee die je in het achterhoofd moet houden bij het bepalen of je voor een garage of houten carport moet gaan.

Jouw budget

Net zoals bij elke andere aankoop, moet je ook hier rekening houden met jouw budget. Een houten carport is meestal goedkoper dan een garage. Dit is omdat het materiaal budgetvriendelijker is. Als je online op zoek gaat naar de verschillende soorten houten carports, merk je direct dat er eentje is die perfect bij jouw budget past, dus kijk op deze website. Je hoeft bij een carport ook minder geld uit te geven aan onderdelen die je nodig hebt voor een garage zoals muren en elektronische systemen.

De bouwtijd

Omdat een carport minder onderdelen bevat, kan die sneller geïnstalleerd worden. Zo kun je sneller jouw auto en andere voertuigen beschermen tegen de weersomstandigheden. Omwille van de vluggere bouwtijd, is een carport ook perfect voor nieuwe soorten woningen zoals prefab huizen, container woningen en zelfs inklapbare versies zoals deze.

De mate van bescherming tegen het weer

Als je jouw voertuig uitgebreide bescherming tegen de weersinvloed wil aanbieden, kies dan voor een garage. Omdat een garage volledig afgesloten is, blijft jouw auto optimaal beschermd tegen extreme hitte, koude, etc. Een carport kan je niet van een volledig bescherming voorzien omwille van het ontbreken van muren. Hoewel de carport je helpt met het tegenhouden van regen en direct zonlicht, kan jouw voertuig nog steeds beschadigd worden door bijvoorbeeld harde wind en hagel.

De veiligheid

Wil je de overkapping met de meeste veiligheid? Kies dan voor een garage. Omdat die voorzien is van muren en een afsluitbare garagepoort biedt die meer veiligheid aan dan een carport. Als je een carport installeert, is jouw voertuig nog steeds kwetsbaar voor diefstal omwille van het ontbreken van de muren en een sterke poort.

De nodige privacy

Als je op zoek bent naar een overkapping die voor veel privacy zorgt, opteer dan voor een garage. Omdat je de garage kunt afsluiten, kun je rekenen op volledige privacy. Een carport daarentegen biedt je maar een beperkte privacy aan, wat nadelig kan zijn als je die ruimte bijvoorbeeld als een extra woonkamer of gym wil gebruiken.

De opslagbehoeften

Dit aspect is nauw verbonden aan het voorgaande. Omdat de carport een open constructie heeft, kun je geen waardevolle spullen opslaan in die ruimte. Dieven kunnen namelijk makkelijker die spullen komen stelen. Als je duur gereedschap wil opslaan, kies dan voor een garage, want die biedt optimale diefstalbescherming aan.

De invloed op de waarde van jouw woning

Wist je dat je met een garage de waarde van jouw woning kunt verhogen? Dit is zeer handig als je van plan bent om in de toekomst jouw huis te verkopen. Carports verhogen de marktwaarde niet. Integendeel, hun uiterlijk kan zelfs de aantrekkingskracht van jouw woonst verlagen.