Sinds een jaar is Nienke aangesloten bij het Parkinson netwerk. Het ParkinsonNet zorgt ervoor dat er een nauwe samenwerking is tussen verschillende zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld een ergotherapeut, verpleegkundige of logopedist.

Die ziekte van Parkinson gaat in de meeste gevallen gepaard met traagheid, stijfheid en tremoren (beven). Tevens spelen vaak ook mentale klachten een grote rol hierbij. Daarentegen zijn er ook een aantal atypische vormen van Parkinson, deze worden parkinsonismen genoemd (vasculair, MSA, PSP etc.). Elke persoon met de ziekte van Parkinson heeft andere uitingen en uitdagingen en daarmee ook andere hulpvragen binnen de fysiotherapie. Het is voor Nienke een uitdaging om aan de slag te gaan met o.a. compensatiestrategieën. Beweging is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met de ziekte van Parkinson. Beweging kan er namelijk voor zorgen dat de klachten die iemand ervaart verminderen. 

In eerste instantie wordt de link tussen de ziekte van Parkinson en fysiotherapie niet direct gelegd, terwijl fysiotherapie juist een toegevoegde waarde is in het behandelproces. In de praktijk of aan huis wordt aan de slag gegaan met specifieke persoonlijke doelen. Deze doelen proberen we zo veel mogelijk na te streven door o.a. educatie, functie-/vaardigheidstraining (oefenen van kracht, balans en transfers) en strategietraining. Twee voorbeelden van wetenschappelijk bewezen trainingen zijn dubbeltaaktraining en cueing. Dubbeltaken heeft iedereen in het dagelijks leven constant nodig, bijvoorbeeld in de supermarkt of in het verkeer. In de praktijk proberen we deze situaties na te bootsen. Cueing is het extern aansturen van een beweging door bijvoorbeeld geluiden, strepen op de vloer of tellen. Dit zijn een aantal voorbeelden waar Nienke met de patiënt in de praktijk of aan huis mee aan de slag kan, om u in het dagelijks leven te helpen met dagelijkse activiteiten. 

Heeft u, uw partner of uw mantelzorger vragen over fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson? Neem dan gerust contact op met Nienke Peters van Fysiotherapie Mill. 0485-451107 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..