Foto: Jannemieke Termeer

De koersdag begon vroeg. Dit is dus de Alpe d’HuZes dag. Zo vaak mogelijk de berg op is dan het doel. Het is gewoon geweldig hoe die berg hier omgetoverd wordt; aanmoedigingskreten op het wegdek, vlaggen en tenten. Prachtig om hier muziek te maken.

Vroeg uit de veren want om 7 uur hadden we afgesproken bij het BIG Challenge oppeppunt. Bij het oppeppunt waren de eerste fietsers al binnen. Om 3 uur zijn die afgedaald per auto of per fiets. Duizenden kaarsen (9600 waren er verkocht!) langs de berg. Dat is indrukwekkend. Het weer was prima. 

Vanuit de finish gaan de deelnemers naar het boeren oppeppunt van BIG Challenge. Echt mooi; iemand pakt de fiets aan, de fietser of loper gaat zitten, dekentje, eten, drinken. Na een kopje koffie hebben we daar muziek gemaakt. Het was direct gezellig; zowel binnen als buiten de tent polonaises en meezingen. Een geweldig sfeertje. 

Pendeldienst

Vanuit het oppeppunt rijden vrijwilligers naar bocht 3 naar het BIG Challenge entertainmentpunt. Wij stonden vlak ervoor. “Indrukwekkend om daar te spelen. Ondanks de enorme inspanning en vermoeidheid van de deelnemers, wenste zij ons sterkte en succes met spelen”, zegt Petra Peters, baritonspeler bij Moizat. Regelmatig maakte deelnemers een dansje, gingen even op het muurtje of de bankjes zitten om te luisteren. Het was warm dus de zonnebrand was hard nodig.

Tegen de middag zijn we weer naar boven gegaan met de pendeldienst. Boven bij het oppeppunt waar het rek inmiddels vol hing met fietsen van de deelnemers tussen hun beklimmingen. “Het was vermoeiend om op en neer te sjouwen maar geweldig mooi om te doen. Iedereen is enthousiast en de muziek klinkt hier mooi tussen de bergen”, zegt Hanny van Loenen die de trom slaat bij Moizat.

Aanmoedigen

Tussendoor even een kijkje nemen in bocht 3 waar Moizatters kaarsen hebben laten plaatsen. Vrijwilligers hebben die ’s nachts aangestoken. Bij het entertainmentpunt staan twee uitgedoste vrijwilligers in groen en rood, de BIG Challenge kleuren, de fietsers en lopers omhoog pratend. Vrijwilligers delen fruit, groente, worst en gekookte eieren uit.”

Regen

's Middags rond twee uur begon het te regenen. “Dat was jammer. We konden een paar uur niet spelen. Voor de deelnemers wat het echt afzien. Maar opgeven is geen optie dat kan een kankerpatiënt ook niet”, zegt Hans Vermeulen, trompettist bij Moizat. Tot een uur of half vier was het advies niet af te dalen vanwege de gladheid van de weg en bliksem. Voor de Moizatters een paar uurtjes rust. Tijd voor het diner in de eetzaal. Vrijwilligers scheppen op. Allemaal perfect geregeld.

BIG Challenge team Rita: Marjolein van Loon was voor de middag al twee keer de Alpe opgefietst. Tim van Loon had twee keer gerend. Hij daalde per fiets af om 4 uur om daarna voor de derde keer de Alpe op de rennen. Henk van den Broek wandelde die puist zoals hij zei, één keer op. “Respect voor die beklimmingen. Prachtig om al die mensen te zien die meedoen”, aldus Petra van Summeren, trompettist. 

Nog flink gedoneerd

Vanwege het weer was de saamhorigheidsklim van BIG Challenges niet onder aan de berg maar vanaf het entertainmentpunt. “We zijn met de instrumenten aan de route gaan staan en bliezen als groepen aankwamen. Om half 8 met alle BIG Challengers in de coole tenues  aangesloten en samen over de finish gekomen. Twee fietsers droegen het finishbord met het nieuwe bedrag: 1.183.966 euro. Na dinsdag is er nog flink gedoneerd. Echt een kippenvelmoment. Veel ooo’s en aaa’s. Echt mooi”, aldus Hans Vermeulen, trompettist. Alpe d’HuZes maakte de tussenstand bekend: 18.017.606 euro. 

Afsluitbijeenkomst

Om half 9 hebben we de instrumenten uitgepakt en een flink aantal nummers gespeeld op de afsluitbijeenkomst van BIG Challenges. “Wat een sfeer; het was geweldig, het enthousiasme en de ontlading. Super gezellig. Ze vroegen zelfs een toegift. Het was voor ons een supermooie afsluiting van deze prachtige week. Fijn dat we het mee mochten maken. De sfeer is zo geweldig. Alles gebeurt door vrijwilligers. Heel bijzonder”, besluit Ria van der Linden, saxofonist bij Moizat.

Op vrijdag ook weer vroeg uit de veren om weer af te reizen naar Nederland. Onderweg nog gezellig nabuurten over de bijzondere momenten.

Tekst: Monique van Loon