Van bloemen wordt toch iedereen vrolijk. En dat merk je meteen, als de deelnemers van de workshop Bloemschikken de werkplaats van het Hobbycentrum binnenkomen. De stemming zit er meteen in. De dames maken een gezellig praatje en de enige man in het gezelschap, Jan de klusjesman, doet niet voor hen onder.

De hobbybloemisten bekijken bij elkaar wat iedereen in kratten en manden aan allerlei moois heeft meegebracht. Mos, klimop, grasaren en ander groen, maar ook fleurige bloemen uit de eigen tuin of die van een ander, uit de berm of de winkel.

Een maand van te voren krijgt iedereen op de groepsapp te zien wat er gemaakt gaat worden en twee weken later een lijstje met benodigdheden toegestuurd. De workshop vindt maandelijks plaats en soms is er een voorbeeld en de andere keer is iedereen vrij in wat ze gaan creëren. Vandaag wordt het een bloemstuk op een platte schaal in combinatie met houtschijven. 

Corrie Vlaar is al vanaf het begin de vaste begeleidster en ze heeft maar liefst drie groepen onder haar hoede. Jan, de klusjesman ondersteunt haar al 17 jaar bij de boor-, timmer- en zaagwerkzaamheden. Marion is sinds kort de rechterhand van Corrie en helpt de zeker 10 deelnemers daar waar het nodig is met advies. “Ik wil het eigenlijk zo en zo, maar hoe pak ik dat dan aan?” En soms moeten de bloemen even vastgehouden worden, als die niet mee willen werken. Iemand over een stukje onzekerheid heen helpen hoort er ook bij. “Ik zag altijd van die mooie bloemstukjes, maar ik kon het zelf niet”. 

De hobbyisten moeten zelf de bloemen en het groen meebrengen, maar de begeleiders kijken ook wat er aan bruikbaar materiaal in het Hobbycentrum aanwezig is, zoals ditmaal de boomschijfjes en de flesjes. Binddraad en gereedschap staan al klaar op de werktafels.

Was er bij aanvang van de workshop een gekwebbel van jewelste, al snel is iedereen geconcentreerd aan het werk en heerst er kalmte en rust. Dat maakt bloemschikken ook zo ontspannend. Al vrij vlot ontstaan er de mooiste en kleurrijkste creaties. Houdt de ene het in één kleur, de ander combineert allerlei vrolijke kleuren. Voor iedereen is het uitgangspunt hetzelfde, maar de uiteindelijke resultaten zijn heel divers. Al zijn er vaststaande regels binnen de bloemsierkunst, tenslotte kies je zelf wat je mooi vindt.

Corrie maakt na afloop foto’s van de kunstwerken en plaatst deze op de groepsapp. En dan is er tijd voor koffie. Ook daar zorgt Jan voor.

En zo gaat iedereen met een tevreden en voldaan gevoel naar huis met een mooi bloemstuk en zit men al te bedenken welk mooi plekje het in huis gaat krijgen. 

Haal vaker een bloemetje in huis en maak er zelf iets moois van.

Zin om mee te doen? Even informeren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er komen enkele plaatsen vrij. We starten weer af 1 sept.