Foto: White lights media

De in Cuijk geboren (1973) en getogen Ielja Strik is op diverse vlakken binnen het powerliften anno 2024 nog steeds de sterkste vrouw van de wereld. Net terug van een Wereldkampioenschap in de USA is ze alweer vol in voorbereiding voor het Ek in Turkije.

Ondertussen pakte ze al 27 Europese en 24 Wereldtitels, was ze ontelbare malen Nederlands kampioen en verbrak ze menig wereldrecord.

Maar Ielja begon met in eerste instantie turnen toen ze een jaar of 5 was. Ze deed dit uiteindelijk op een behoorlijk landelijk niveau, maar haar lichaamsbouw en kracht paste niet meer in deze sport. Via een vriendin kwam ze in een fitnesscentrum terecht en gewichten, halters en krachtsport bleek helemaal haar ding te zijn. Na enkele jaren intensief aan bodybuilding gedaan te hebben ontdekte ze het powerliften. Hiervan maken diverse onderdelen deel uit en in verschillende disciplines behaalde ze wereldwijd grote successen. Maar dit doet ze anno 2024 nog steeds. Het topsporten combineert ze met een baan als kok in Boutique Hotel de Bungelaer in Beers waar ze ook met een eigen fitnesscentrum actief is. Hier begeleid zij iedereen die het leuk vindt om fit te worden en blijven.

Voor de podcast Groeten uit het Land van Cuijk schoof Ielja Strik aan bij Corné Kremers. In het gesprek vertelt Ielja over wat ze allemaal moest doen en laten in de tijd van bodybuilding, welke records ze zoal op haar naam heeft staan bij onder andere bankdrukken, squat en deadliften, over haar wedstrijden in binnen- en buitenland, het combineren van dit alles met haar werk als kok en haar fitnesscentrum. Techniek van deze opname was in handen van Thijs van den Heuvel.

De podcast Groeten uit het Land van Cuijk is een initiatief van Visit Land van Cuijk. Deze podcast is te vinden bij alle bekende podcastproviders en in alle bekende podcastapps. Ook zijn de gesprekken met diverse interessante inwoners uit het Land van Cuijk te beluisteren via www.groetenuithetlvc.nl.