Er heersen diverse regels, zoals in elke woonomgeving en als iemand een regel overtreedt, bijvoorbeeld toch binnen gerookt heeft, dan vindt er eerst een gesprek plaats met een leermaatregel. Baat deze niet, dan zal er overgegaan moeten worden tot een strafmaatregel. Bewoners, die overlast blijven bezorgen, worden overgeplaatst naar een HTL Handhaving- en Toezichtlocatie in Hoogeveen.
Elke donderdag is er een meldplicht om op die manier elke bewoner tenminste één keer per week gezien en gesproken te hebben.
Ze hebben een eigen sporthal en er wordt samengewerkt met lokale sportverenigingen. Team Up, een vrijwilligersorganisatie die in samenwerking met War Child activiteiten organiseert voor gevluchte kinderen, komt iedere week naar het centrum. Verder is er de gelegenheid om kookles te volgen, is er een kleine beauty salon waar bewoners elkaar knippen en opmaken en beschikt het centrum over een fietswerkplaats, waar oude fietsen een tweede leven krijgen. Ook is er een muziekruimte met een drumstel en gitaren, waaruit al enkele talenten zijn voortgekomen, alsmede een naai-atelier, waar men zelf kleding kan herstellen. En ook het moestuintje ligt er goed verzorgd bij.
Het Project Meedoen, een onderdeel van Sociom, is erop gericht om de bewoners te betrekken bij vrijwilligerswerk in de omgeving ter bevordering van de participatie en de integratie, waarmee het een brug slaat tussen het asielzoekerscentrum en de maatschappij. En soms komt er uit dit vrijwilligerswerk een vaste aanstelling voort.
Er is geen gelegenheid op het centrum om uiting te geven aan iemands geloofsovertuiging, maar de mensen zoeken zelf daarvoor een kerk of een moskee in de buurt op.
Aan het eind worden we nog hartelijker ontvangen dan al het geval was met koffie en gebak en blijkt de rondleiding veel vragen losgemaakt te hebben. Ook moet het hele gezelschap concluderen, dat het beeld wat in de media geschetst wordt niet altijd het juiste is, maar dat wij als buitenstaanders daarin gaan geloven. Er zijn dan ook veel vooroordelen weggenomen.
Op de vraag wat het beroep zo mooi maakt, luidt het antwoord als volgt:
“Het is elke dag anders, niets staat vast, je moet snel schakelen en je moet ad hoc beslissingen nemen. Je moet afstand kunnen nemen van de uitzichtloze situatie, waarin sommige bewoners verkeren. Het vak bestaat uit liefde om iets voor je medemens te kunnen doen”. En dat geldt ook voor de vele vrijwilligers, die een belangrijke bijdrage leveren. Men is trouwens nog op zoek naar vrijwilligers om fietsles te geven aan bewoners en fietsen, kinder- en wandelwagens zijn ook welkom.
De huidige overeenkomst ten aanzien van het voortbestaan van het centrum duurt tot 2031. Mocht het daarna een andere functie krijgen, dan zal dat een appartementencomplex voor ouderen zijn. De lift is er niet, maar de liftschacht wel al en die is momenteel op elke etage als washok in gebruik.
Maar niemand kan in de toekomst kijken, want wat zal de wereldpolitiek ons in het volgende decennium brengen? Voor meer info :
Is uw interesse gewekt?
Op zaterdag 27 september is er van 12 tot 4 uur een open dag. U bent van harte welkom en zie het met eigen ogen in de kleur van je hart.