Vorige week hebben we een kijkje genomen in de geschiedenis van Aldendriel en gezien, dat een hele reeks eigenaren en bewoners de revue zijn gepasseerd, allemaal van adellijke afkomst.
In 1903 raakte Aldendriel echter zijn bewoning door de edelen kwijt, toen baron Franz Johann de Schloissnigg, een van de laatste edellieden van Kasteel Well het verkocht aan Willem Verstraaten. De familie Verstraaten was eeuwenlang rentmeester van het kasteel geweest en was dus al bekend met alles, wat er bij het beheren van een kasteel komt kijken. Later werd ook Jan Hermanussen mede-eigenaar. Zij mochten geen bomen kappen, want het hout was nog nodig om reparaties uit te voeren aan het kasteel in Well.
In 1930 kwam Aldendriel geheel in handen van de familie Hermanussen, die al geruime tijd op de kasteelboerderij woonde en er landbouw beoefende.
In 1945 vestigde de in Tilburg geboren bekende beeldhouwer Manus Evers zich in een deel van het kasteel, waar hij in zijn atelier vooral religieuze beelden vervaardigde. In 1962 verhuisde hij naar een voormalig café “De letste stuuver” aan de huidige Oude Langenboomseweg en hij overleed in 1981 te Mill.
Het gerucht gaat, dat er na de Tweede Wereldoorlog een sloopvergunning voor het kasteel is aangevraagd, maar gelukkig heeft de gemeente hiertoe geen toestemming verleend.
In 1954 leek het erop, dat het kasteel als volkshogeschool dienst zou gaan doen en enkele jaren later was er sprake van dat Aldendriel het nieuwe gemeentehuis van Mill zou
worden, maar de gemeenteraad besloot anders. Nog even is de Hollandsche Beton Groep eigenaar geweest en deze wilde er een vakantieoord van maken. Gelukkig waren dit allemaal plannen, die weer in rook opgingen en werd in 1962 het kasteel door de toenmalige eigenaar J.A. van Oudenaarde uit Den Haag met subsidie gerestaureerd. De rode luiken stammen uit deze tijd en zijn dus niet origineel en voornamelijk ten behoeve van de uitstraling aangebracht. Ook werd er tijdens deze restauratie in de keuken de fundering gevonden van een oude open haard. De familie van Oudenaarde moderniseerde de gehele stalvleugel en deed meerdere aanpassingen om het huis bewoonbaar te maken naar de maatstaven van die tijd. De heer van Oudenaarde was antiquair en had naast verstand van zaken ook oog voor detail en kwaliteit. Van sommige stukken, die toen zijn ingebracht, is heden ten dage soms moeilijk te bepalen of ze wel of niet origineel zijn. In 1981 voerden zij nog een restauratie aan de voorburcht uit.
Familie van Oudenaarde heeft het kasteel tot 1999 in hun bezit gehad en in 1971 werd er een kleinzoon geboren, Reinout Oerlemans, die nu internationale bekendheid geniet in de mediawereld. In 2018 werd er op verzoek van Marijke van Oudenaarde, moeder van Reinout, een plaquette geplaatst ter herinnering aan de grote restauratie van 1962-1966, die haar ouders hadden bewerkstelligd.
Volgende week lezen we hoe het Aldendriel verder verging in de 20e en 21e eeuw.
Geschreven door Marja Verheijen
Bron: Ontdek Mill, Wikipedia en BHIC Kasteel Aldendriel geschreven door Rien Wols (2009), Kastelengids van Noord-Brabant