Heemkundevereniging Myllesheem in Mill bestaat dit jaar 50 jaar. Een halve eeuw geschiedenisonderzoek, behoud van erfgoed en betrokkenheid bij het culturele leven in het dorp. Reden genoeg om stil te staan bij deze mijlpaal.
In een recente aflevering van De Neije Krant Podcast gingen drie bestuursleden – Pieter Verstraaten, Bert Veldpaus en Rob Vloet – in gesprek met Corné Kremers over verleden, heden en toekomst van Myllesheem.
In de podcast blikken de bestuursleden terug op de oprichting van de vereniging en bespreken zij de brede waaier aan activiteiten waar Myllesheem zich de afgelopen decennia mee heeft beziggehouden. De vereniging telt inmiddels zo’n 15 actieve werkgroepen en is betrokken bij diverse beeldbepalende projecten. Denk aan de restauratie van de ijskelder aan de Oranjeboomstraat, de inzet voor het behoud van woningen in de Ringersstraat en de ontwikkeling van de Millse dorpsvlag.
Uit het gesprek blijkt dat de interesse in lokale geschiedenis groeit. Ook Myllesheem merkt een toename in belangstelling. De vereniging onderzoekt momenteel zelfs de mogelijkheid om te verhuizen naar een grotere ruimte om aan de vraag te kunnen voldoen en de steeds omvangrijkere collectie historische documenten en objecten goed te kunnen huisvesten.
Iedere woensdagochtend en -avond is Myllesheem aanwezig in de Heemkamer in Cultureel Centrum Myllesweerd. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om vrijblijvend binnen te lopen, kennis te maken met de vereniging en eventueel lid te worden. Nieuwe leden kunnen zelf kiezen aan welk onderwerp of welke werkgroep ze willen bijdragen, of een geheel eigen onderzoek starten.
Meer informatie over de vereniging, de geschiedenis van Mill en het groeiende digitale archief is te vinden op de vernieuwde website: www.myllesheem.nl. Daar is ook meer te lezen over de dorpsvlag van Mill, die in diverse formaten verkrijgbaar is.
De aflevering van De Neije Krant Podcast is te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify en Apple Podcasts, en via de rubriek ‘Podcast’ op www.inmill.nl. De techniek van de opname was in handen van Thijs van den Heuvel.