Myllesheem vertelt: Kasteel Aldendriel - Deel 6 De huidige restauratie

In april van dit jaar presenteerde Carolien Geurts van Kessel een digitale rondleiding over Aldendriel in De Wester in Mill voor mensen, die niet goed ter been zijn. U kunt ook deelnemen aan een echte rondleiding op kasteel Aldendriel, die elke tweede woensdag van de maand en op afspraak wordt gehouden.

Kijk voor meer informatie op www.rondleidingen.landvancuijk.nl.

Kasteel Aldendriel bestaat uit 4 vleugels, de corps de logis (het hoofdgebouw), de keukenvleugel, de stalvleugel en de poortvleugel. Hieromheen ligt een dubbele gracht van slechts 1.20 m diep, maar dat was voldoende om landlopers en andere ongenode gasten buiten de deur te houden. Menig oudere Millenaar zal zich nog herinneren, dat er in de winter volop op deze grachten geschaatst werd. Verder is er nog een binnenplaats en naast het kasteel tegenover de hoofdpoort ligt de kasteelvijver.

Na aankoop in 2019 is de familie Geurts van Kessel als 17e eigenaar begonnen met de voorbereidingen van de restauratie. Dit hield een bouwhistorisch rapport in, waarbij bijvoorbeeld onderzoek werd gedaan naar de diverse bouwstijlen en de oudheid van o.a. de balken en de toegepaste bakstenen. Sommige onderdelen zijn terug te leiden naar rond 1400. De instantie Cultureel Erfgoed van de Rijksoverheid trof muren aan, waarin stenen uit zoveel verschillende periodes waren verwerkt, dat ze zeiden, dat men erop zou kunnen afstuderen. Carolien hoopt dan ook, dat een student dat ooit nog eens gaat doen. Zie foto.

Veel balken zijn van zeer grote historische waarde en op drie daarvan staat een merkteken van 3 streepjes. In de kap van een kerk in Dordrecht is dit merkteken ook aangetroffen en omdat daar het een en ander wel gedocumenteerd is, weten we dat de betreffende balken uit ongeveer 1400 dateren. Verder is het hout van de balken dendrochronologisch onderzocht, d.w.z. dat door het afnemen van monsters de leeftijd en de herkomst van het hout bepaald kan worden. Conclusie is, dat er geen lokaal hout gebruikt is, ook omdat in sommige balken gaten te bespeuren zijn, waarin de boomstammen met een haak vastgepakt konden worden tijdens het vervoeren op de rivier. Men kon zelfs aannemelijk maken, dat de bomen in de herfst- en winterperiode van het jaar 1753 en 1754 gekapt waren.

Ook wil de familie nog een kleurenonderzoek laten uitvoeren om de leeftijd en de samenstelling van bepaalde verven te bepalen.

Ondertussen is al een groot deel van de restauratie voltooid, waarvan voor de bewoners van Mill vooral de werkzaamheden aan het nieuwe leien dak goed te volgen waren. 

Zo lopen ze tegen allerlei vraagstukken aan, zoals de convectorputten en de spotjes in het plafond, die tijdens de grote restauratie in de zestiger jaren door de familie van Oudenaarde zijn aangebracht. Gaan we dit herstellen in de oude staat of laten we dit zitten? De keuze tussen authenticiteit en leefbaarheid is lastig, maar gelukkig krijgen ze van diverse instanties goede adviezen.

Volgende week in het laatste deel komen er nog enkele weetjes aan de orde.

Mocht u in het bezit zijn van fotomateriaal of andere documenten voor wat betreft Aldendriel, dan zijn Myllesheem en de familie Geurts van Kessel, de huidige eigenaren daarin zeer geïnteresseerd. Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geschreven door Marja Verheijen met dank aan Carolien Geurts van Kessel