Door Elly Meijnders - Wat ziet d’n Inloop van de Zorg coöperatie Langenboom er gezellig uit als ik op donderdagmiddag binnen kom. Ik ben een beetje vroeger en de zon schijnt volop naar binnen.

De Wis in Langenboom ligt in een stralende zonneschijn. Ik word hartelijk begroet door de gastvrouwen Corry Theunissen en Matje Hendriks. Thee en koffie wordt ingeschonken en zij komen bij mij zitten.

“Wij draaien hier vanaf juli vorig jaar. Ik doe dit één keer per maand. Ik ook”, vullen zij elkaar aan. Zij discussiëren samen over het schema waarop zij gastvrouw zijn.

Matje: “Ik vind het leuk werk. Wel willen wij nog wat meer mensen op die dinsdag- en donderdagmiddagen hebben. Dat is gezelliger en dan gaat de middag sneller voorbij. In juli en augustus was het heel druk en bij de december activiteiten voor kerst en oud en nieuw ook. Heel mooi, de ene hielp de ander. Wij hadden toen tafels vol met groen en dingen om kerststukjes te maken. Ja, eigenlijk is iedereen, jong en oud welkom op dinsdag- en donderdagmiddag van half twee tot half vijf. Het zou leuk zijn als de moeders of vaders de kinderen uit school halen en hier nog even aankomen”. 

Zijn er ook meer vrouwen dan mannen? 

Corry knikt bevestigend: “Over het algemeen hebben wij ook wel mannen, hoor. Met de mannen is het sjoelen, met de dames rummikuppen. Maar met de kerststukjes maken deden de mannen ook mee. Onlangs is er een echtpaar lid geworden van de Zorg coöperatie, dat kan natuurlijk ook.”

Moet je lid worden van de Zorg coöperatie om hier binnen te mogen komen in d’n Inloop?
“Wij willen natuurlijk graag zoveel mogelijk leden binnen de zorg coöperatie, maar je hoeft helemaal geen lid te zijn om d’n Inloop te bezoeken”, antwoordt Matje. “Het is nu zelfs zo, dat koffie, thee en ranja voor iedereen gratis zijn, heel gastvrij. Andere drankjes moet je zelf kopen aan de bar bij de Wis”.

De eerste gasten komen binnen. Het zijn Nelly Bongers (bijna 84) en Miep Verstegen. Wat is eigenlijk de gemiddelde leeftijd van de gasten? 

Corry en Matty kijken elkaar aan. “Nou, toch wel gemiddeld boven de 70”, concluderen zij.

Miep Verstegen zegt: “Neen, op dinsdag kan ik niet, dan heb ik een kaartmiddag met drie vrouwkes. Ja, er is al veel te doen hier in Langenboom. Vanmiddag is er koersbal en ik geloof ook jeu de boules” 

Matje is enthousiast: “Ik zou d’n Inloop ook wel op zondag open willen hebben. Zo na de Mis van 11 tot twee. Maar ja, dan moet je ook weer vrijwilligers hebben die dat willen”. 

Op de vraag van de gasten of ze vanmiddag kunnen rummikuppen, wordt bevestigend geantwoord en er wordt een tafel klaargemaakt. De stenen worden uitgelegd en er wordt gelijk fanatiek gespeeld, terwijl er nog een meneer binnenkomt. Even later zijn zij met z’n zessen met 2 gastvrouwen. Coby geeft een diepe zucht en legt dan behoorlijk wat stenen weg. 

Matje zegt, terwijl zij vaardig schuift met stenen: “Als er nu nog moeders met kinderen binnenkomen van bijvoorbeeld het hertenkamp, ben ik helemaal tevreden. Zij kunnen oma of opa hier toch ook komen opzoeken?“